Un spectacol care se joacă din 1895: Lacul lebedelor

Stelele dansului din Kiev la Oradea
Stelele dansului din Kiev la Oradea
Unul dintre cele mai iubite balete ale lumii a făcut sală plină la Oradea.

Avem public pentru balet. Spectacolul „Lacul Lebedelor” susţinut de ansamblul de balet clasic al Teatrului Municipal de Operă şi Balet din Kiev a adus spectatori din tot judeţul la Teatrul Regina Maria. Aceasta chiar dacă preţul unui bilet nu a fost chiar la îndemâna oricui. Un loc la acest spectalcol a costat între 80-130 lei. Profesori, procurori, funcţionari , dar şi viceprimarul Rozalia Biro împreună cu cei doi copii au fost printre spectatori. Mulţi dintre cei care s-au bucurat de regalul oferit de artiştii din Kiev au prins un bilet doar după ce au stat pe lista de aşteptare. Aceasta, deoarece bilete erau epuizate cu trei săptămâni în urmă.

Spectacolul nu le este destinat doar iubitorilor dansului, ci şi melomanilor, pentru că pe lângă mişcarea balerinilor, pe lângă decorurile şi costumele somptuoase, spectatorii s-au bucurat şi de muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski. Din distribuţia spectacolului au făcut parte Natalia Matsak – prim-solistă – şi Denys Nedak – prim balerin – la Opera Naţională „Taras Şevcenko” din Kiev. Spectacolul de la Oradea a făcut parte dintre-o serie de spectacole prezentate în turneu în România, de agenţia Spectacles Art din Iaşi, în perioada 23 – 29 ianuarie, la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu.

Printre cei mai buni

După aproximativ 20 de ani, publicul din Oradea s-a bucurat de un spectacol de balet de cinci stele.Ansamblul de balet al Teatrului Municipal din Kiev a fost fondat în 1980, de celebrul coregraf din fosta URSS Vahtang Vronskii, sub titlul Baletul Clasic din Kiev. Trupa de balet a Teatrului Naţional Municipal din Kiev este unul dintre cele mai performante ansambluri de gen din lume. Repertoriul său cuprinde peste 30 de spectacole, printre care „Lacul Lebedelor”, „Spărgătorul de nuci”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Giselle”, „La Bayadere”, „Don Quijote”, „Cenuşăreasa”, „Romeo şi Julieta” . În 2011, o nouă producţie a făcut săli pline – „Gala Ceaikovski”. Trupa numără peste 60 de dansatori, absolvenţi ai renumitelor şcoli de balet din Kiev, Moscova sau Sankt Petersburg. 42 de dansatori au fost prezenţi pe scena teatrului de Stat Oradea.

Stelele baletului

Natalia Matsak este Artistă emerită a Ucrainei şi prim-balerină a Operei Naţionale din Ucraina. Este premiantă în Competiţia Internaţională „Serge Lifar” din Kiev (medalia de argint în 2004 şi medalia de aur în 2006) şi Competiţia Internaţională de Balet şi Coreografie din Moscova (medalia de bronz în 2005). Balerina este invitată permanentă la gala „Stelele Baletului Mondial” alături de cei mai buni artişti din lumea întreagă.Denys Nedak este prim-balerin al Operei Naţionale „Taras Şevcenko” din Kiev, unde a fost admis după absolvirea Şcolii de coregrafie din Odessa. A fost primul balerin licenţiat la concursurile internaţionale de dans din Kiev şi Moscova.

Baletul „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski a avut premiera la Balşoi Teatr din Moscova, pe 4 martie 1877, sub conducerea muzicală a lui Semen Riabov şi în coregrafia lui Julius Reisinger. Din păcate, publicul epocii nu era obişnuit cu stilul „simfonic” al unei muzici pentru balet, aşa că nu a înţeles bogăţia partiturii. La aceasta s-a adăugat şi coregrafia mediocră a lui Julius Reisigner, ceea ce a făcut ca primele reprezentaţii să fie un real eşec. După moartea compozitorului, la cererea conducerii Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa şi Lev Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificări partiturii. În noua formă, baletul a avut premiera pe 15 ianuarie 1895 şi a fost un succes. Deşi au mai existat şi alte versiuni, aceasta este cea reprezentată în mod curent.

V.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !