Un șteian vrea să dea în judecată școala pentru că i s-au cerut bani pentru dotări

De Veronica Bursaşiu
49Comentarii
Un șteian vrea să dea în judecată școala pentru că i s-au cerut bani pentru dotări
Bihoreanul vrea să-și recupereze în instanță banii solicitați pentru fondul clasei și pentru dotarea școlii.

E foc și pară pe cei care alocă bani pentru „borduri și concerte”, în loc să doteze școlile aflate în situații jalnice și susținute din banii părinților. Prima ședință cu părinții i-a provocat unui șteian o reacție vehementă împotriva practicilor din sistemul educațional.

Părintele relatează că la prima ședință pe care a avut-o cu doamna învățătoare, aceasta a epuizat urgent informațiile privind structura anului școlar, după care a trecut la a prezenta lista cu cele necesare pentru a-și putea desfășura orele la standarde normale: laptop, retroproiector, cretă, bani de auxiliare, parchet… Barbatul, realizând că lista parcă nu se mai termina, spune că s-a trezit spunând că nu va da niciun leu, fiindcă nu e de datoria unui părinte să suplinească banii publici cu bani din propriul buzunar.

Au venit replicile cadrului didactic, care a spus că părinții nu sunt obligați să dea bani, dar atunci copiii nu vor avea cele solicitate. Au apărut apoi replicile părinților, care s-au solidarizat cu doamna, argumentând că investițiile se fac pentru copii. În această situație, Horia Claudiu Dumitraș spune că și-a făcut lista sa cu direcțiile sale de acțiune: „dacă voi da bani, voi merge în consiliul local să cer explicații, voi acționa în judecată, școala, consiliul, statul, să-mi recuperez banii…Am încredere că voi mai găsi și alții ca mine.

Poate chiar câteva mii. Vă rog, înțelegeți că atitudinea corectă este «să măturăm» cu ei pe jos în consiliile locale și în birouri și nu să zugrăvim noi în locul lor”, e mesajul lui Horia Claudiu Dumitraș, încurajat și de faptul că la Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a interzis cu desăvârșire ca școlile să perceapă bani elevilor.

Un șteian vrea să dea în judecată școala, pentru că i s-au cerut bani pentru dotări

Omul e gata să satisfacă lista cu cerințele cadrului didactic, prezentată la prima ședință cu părinții, dar e decis să-și recupereze banii în instanță.

„Educația e cea mai puternică armă pe care o voi folosi pentru a schimba lumea”, spunea Nelson Mandela. Și e bine să conștientizăm acest lucru, nu doar pe 5 Octombrie, când, oficial, e Ziua Educației. Un părinte din Ștei vrea să reamintească și celorlați părinți acest lucru și faptul că până la urmă, e o problemă de educație, ca sistemul de învățământ să se schimbe. A devenit conștient că stă în puțința fiecăruia dintre noi să restarteze sistemul, după un șoc pe care l-a avut la prima ședință cu părinții.

Lista doamnei: parchet, proiector…

„Prima ședință cu părinții. Școală de stat… Învățătoarea termină în două fraze structura anului școlar și după aceea, face lista. Este nevoie să punem parchet că altfel se lovesc copiii, trebuie proiector, trebuie laptop, trebuie perdele, trebuie lunar un buget pentru cretă, trebuie dulăpioare la copii. Trebuie să plătesc 200 de lei pentru auxiliare, ar trebui să zugrăvesc și clasa”, relatează jurnalistul Horia Claudiu Dumitraș, din Ștei, pe pagina sa de Facebook.

Sistemul de învățământ trebuie să se schimbe

Știrea e ilustrată cu fotografii de la Școala Miron Pompiliu din localitate. Dar, cu siguranță, majoritatea părinților recunosc scenariul după care se desfășoară primele ședințe cu părinții, indiferent că școala e considerată una „de top”, sau e mai puțin bine cotată. La Oradea sau la Ștei, cerințele sunt același, la liceu sau la gimnaziu. Reacțiile părinților sunt împărțite: unii consideră că trebuie să facă ceea ce li se solicită, deoarece beneficiari sunt copiii lor, care trebuie să petreacă și câte 7 ore pe zi în bănci care nu corespund de mult din punct de vedere ergonomic, în clase insalubre, unde pereții nu au fost zugrăviți de ani buni, iar pardoseala ascunde probabil un strat gros de mucegai.

Și atunci, pun în balanță ședințele de recuperare pe care trebuie să le plătească la kinetoterapeut pentru a corecta postura copiiilor, medicația pe care trebuie să o suporte din cauza bolilor contractate ca urmare a condițiilor insalubre. La polul opus, sunt părinții din categoria celor care se plasează precum Horia Claudiu Dumitraș.

Părinți vs părinți

Cei care când aud că, într-o țară în care se spune că învățământul e gratuit, trebuie să duci de acasă de la hârtie igineică la tablă smart, reacționează virulent. Omul spune că în momentul în care a pierdut șirul cerințelor, s-a opus, categoric, cotizațiilor. „Aici mi s-a rupt filmul și m-am trezit spunând că nu dau niciun leu. Învățătoarea mi-a spus că nu este obligatoriu și că astea se organizează de către noi, părinții, dar că dacă nu le facem, nu le avem. Am repetat apăsat că nu dau absolut nici un leu, pentru nimic.

Mi-au și sărit niște părinți în cap, să îmi explice că o fac pentru copilul meu, că nu mă obligă nimeni”, spune jurnalistul din Ștei. Și din acest punct, războiul nu mai e unul între părinți și școală, e unul între părinți. Pe care unii vor să-l extindă și la nivelul oamenilor politici, via directorul școlii, asimilat de cele mai multe ori unei formațiunii politice.

„Degeaba am încercat să le spun că nu o facem pentru copiii noștri, ci facem doar treaba unor politruci incompetenți și ticăloși. Câțiva au înțeles, prea mulți nu aveau nicio problemă să plătească ticăloșia statului”, relatează Horia Dumitraș. În tot acest război, în care cei care se opun curentului majoritar «creăm condiții pentru copiii noștri» sunt minoritari, apare dilema, învățământ de stat sau particular pentru copilul meu? Prostia mea este că am ezitat mult dacă să dau copiii la stat sau la o școală privată.

Singurul motiv pentru care am refuzat să îi dau la o școală privată a fost că voiam să se bată în curtea școlii, să împartă sandwichuri cu parizer și mai ales să nu se ia la întreceri care are IPhone x mai tare. Voiam să vadă viața reală și nu aceea în care îi ia mămica botoxată cu Discovery de la școală. Dar cred că am greșit”, spune Horia Dumitraș. „Inspirat” de lista făcută de doamna învățătoare cu ceea ce trebuia cumpărat pentru dotarea clasei, Horia Dumitraș spune că și-a făcut, la rândul lui o listă cu ceea ce trebuie să facă pentru a contracara sistemul.

În speranța că lista sa îi va inspira și pe alți părinți. „Am încredere că voi mai găsi și alții ca mine. Poate chiar câteva mii. Vă rog, înțelegeți că atitudinea corectă este «să măturăm» cu ei pe jos în consiliile locale și în birouri și nu să zugrăvim noi în locul lor”, e mesajul lui Horia Claudiu Dumitraș.

Lista lui Horia Dumitraș:

– Am constituit o asociație a elevilor. Una nouă. Făcută de mine, cum vreau eu.
– Mă duc la director și cer în scris, în numele asociației, explicații. De ce școala arată cum arată, de ce trebuie să plătesc auxiliare și să repar clasa, de ce nu sunt bani de cretă și markere?
– În cel mai rău caz, plătesc cele necesare și dau în judecată școala, consiliul local și statul, să îmi recuperez banii. Și am răbdare enormă…
– Mă duc, în consiliul local și „îi mătur” pe toți aceia care alocă bani de borduri și concerte, în loc să repare școlile. O să am grijă să le apară fețele pe internet, să știe toți cine sunt groparii educației, de jos în sus.
-Voi face cât pot de vizibilă asociația elevilor, o voi crește și o voi susține financiar în procese cât este nevoie, cu orice sume, până obținem ce vrem.

Soluția Boc, a la Cluj: interzis să se ceară bani elevilor

Cluj-Napoca. Aceasta fiindcă primarul Clujului spune că unitățile de învățământ din municipiul pe care îl conduce primesc fonduri generoase de la Primărie. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a trimis o adresă directorilor de şcoli din Cluj, în care îi informează că nu au voie să solicite niciun ban de la elevi.

Adresa trimisă de Emil Boc şcolilor vine după ce mai mulţi părinţi nemulţumiţi ar fi reclamat faptul că anumite şcoli le-ar fi cerut copiilor să aducă bani de acasă pentru aşa-numitele „fonduri de clasă”, potrivit site-ului monitorulcj.ro. În adresa semnată de Boc, directorilor de şcoli li se cere interzicerea acestor practici.

„Având în vedere unele sesizări venite din partea părinţilor cu privire la faptul că în unele unităţi de învăţământ preuniversitar de pe raza municipiului Cluj-Napoca se solicită de către școală (educatoare, profesori diriginţi) sume de bani pentru cumpărarea unor materiale (consumabile, săpun şi/sau hârtie igienică), vă rugăm să luaţi măsuri în acest sens şi să faceţi verificări şi să interziceţi cu desăvârşire astfel de practici în unităţile de învăţământ pe care le conduceţi. Consiliul Local şi Primăria Cluj-Napoca alocă în fiecare an şcolar un buget generos unităţilor de învăţâmânt preuniversitar de pe raza municipiului Cluj-Napoca, care trebuie să asigure curăţenia din grădiniţe şi şcoli, un climat civilizat şi sănătos copiilor. În acest context, vă rugăm să aveţi în vedere ca pe viitor, astfel de situaţii să nu se mai regăsească în şcolile de pe raza municipiului Cluj-Napoca”, se arată în adresă.49Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor