Unde se mai pot angaja românii în străinătate?

De Dan Birta
Unde se mai pot angaja românii în străinătate?
Cunoaşterea limbii ţării de destinaţie sau a limbii engleze, condiţie pentru un salariu mai bun în afara ţării.


Începutul anului aduce oferte interesante pentru românii care doresc să se angajeze în străinătate. Domeniile şi nivelul de calificare sunt variate. Ultimele oferte postate pe site-ul mobilităţii europene – Eures provin din Marea Britanie. Este vorba de asistenţi medicali şi specialişti în domeniul IT (dezvoltatori software, ingineri software, administrator reţea de calculatoare, administrator sistem informatic de stocare). Pentru aceste posturi este necesară cunoaşterea limbii engleze, contractele fiind pe durată nedeterminată.

Din Franţa provin mai multe oferte din domeniul medical pentru kinetoterapeuţi, infirmieri, medici generalişti. Şi pentru aceste meserii sunt necesare cunoştine bune de limbă franceză.

De 30 de asistenţi medicali este nevoie şi în Germania. Limba germană este o condiţie obligatorie, iar salariul oferit este cuprins între 2.200 şi 2.700 de euro brut pe lună.

Ofertă din Suedia

O altă ofertă consistentă pentru mai multe categorii de persoane provine din Suedia. În primul rând este nevoie de 20 de femei de serviciu. Acestea vor fi plătite cu salariul minim pe economie din România la care se adaugă un salariu de 900 de euro net în Suedia. Cazarea este asigurată de angajator. Domeniul auto vine cu o ofertă pentru zece mecanici auto şi 15 vopsitori auto, tot pentru Suedia. Salariile oferite sunt minimul pe economie în România, la care se adaugă 1.000 de euro net/lună. În construcţii, tot în Suedia, este nevoie de zece dulgheri şi de 20 de muncitori la finisări interioare. Salariul oferit este la fel cu cel al mecanicilor auto, iar cazarea este asigurată de angajator. Trebuie plătit doar transportul. Durata contractului este permanentă cu o perioadă de probă de 90 de zile. Angajarea se face pe o firmă din România cu detaşare în Suedia. Este necesară cunoaşterea limbii engleze. Informaţii suplimentare se pot obţine de la consilierul Eures de la AJOFM Bihor.

Firme de intermediere

Cine nu vrea să apeleze la Eures, poate apela la firmele de intermediere autorizate de pe piaţă. Doar la ultima „bursă a locurilor de muncă” au fost prezente şapte astfel de societăţi cu oferte variate. Astfel, una dintre firme a ieşit cu o ofertă pentru muncitori necalificaţi în Cehia, în domeniul automotive. „Nu este necesară cunoaşterea limbii, fiindcă avem linii de producţie formate doar din români sau din maghiari. Condiţiile de bază sunt: vârsta până în 50 de ani, fără antecedente penale şi stare de sănătate bună. Salariul oferit este de 3 euro/oră, iar ciclul de producţie poate ajunge de la 160 la 240 de ore. De asemenea, se asigură cazarea într-un cămin, patru în cameră sau doi pentru cupluri. Există condiţii pentru pregătirea mesei”, ne-a informat Raluca Voichiţă, recrutor.

Limba engleză sau limba ţării de destinaţie este totuşi o condiţie de bază pentru cei care doresc să câştige un salariu mai bun. Este şi cazul celor care doresc să muncească în Anglia sau Irlanda, în domeniul medical sau în meseria de croitoreasă, după cum ne-a precizat Andreea Chirilă, managerul unei alte firme de plasare. „Cei care vor să meargă dincolo trebuie neapărat să pună accentul pe limba străină, dacă nu vor să meargă doar la spălat de vase, pentru că avem oameni calificaţi şi trebuie să cerem mai mult”, este de părere Andreea Chirilă. Aceasta a exemplificat cu salariile pe care le obţin muncitorii calificaţi în anumite meserii: îngrijitor bătrâni (muncitor necalificat) în Anglia – 6,5 lire/oră, asistent medical în Anglia – 13 lire/oră, lăcătuş în Germania – 14 – 15 euro/oră. Salariile sunt brute.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !