Unificare cu gândul la regionalizare

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
14Comentarii
Liderii liberali insistă pentru unificarea Oradea+Sînmartin
Liderii liberali insistă pentru unificarea Oradea+Sînmartin
Liberalii insistă pentru Oradea mare, cu spaima că regionalizarea ar putea să prindă oraşul nepregătit să fie centru regional.


Ce întârzie nu trece, spune folclorul de cartier orădean. Oradiei i-a trecut glonţul regionalizării pe la urechi anii trecuţi, când reaşezarea ţării îi dădea „şansa” de-a fi condusă de la Cluj. Acum, susţinătorii politici ai referendumului din 14 iunie văd în unificarea Oradea+Sînmartin şansa unei creşteri şi a unei recuperări a avansului pierdut. Liderii liberali ai judeţului, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea şi-au expus punctul de vedere la finalul săptămânii trecute, alături de deputata Florica Chereceş şi de primarul Ilie Bolojan.

„Susţinem ideea uificării, mai ales acum că în comună s-a lămurit situaţia. Susţinem Oradea puternică din mai multe motive. Creşterea investiţiilor va însemna salarii mai mari iar puterea de atragere a fondurilor europene va fi mai mare. Ca să susţinem o regiune cu centrul la Oradea trebuie să avem un centru urban puternic”, susţine preşedintele CJ, Cornel Popa.

În opinia lui Ghilea, avantajele sunt substanţiale iar momentul unificării nu este lipsit de importanţă. „Oradea este în competiţie cu celelalte oraşe mari din Ardeal, Cluj şi Timişoara. Dacă nu facem unificarea la timpul potrivit, nici avantajele nu vor veni la momentul aşteptat”, crede el.

„Anumite partide s-au scindat în problema referendului. Unii spun DA, alţii că n-ar fi prea bine sau poate că ar fi bine dar nu chiar acum. Cred că trebuie să realizăm că la viitoarea regionalizare, Oradea trebuie să fie centru administrativ. Cred că şi popuţia maghiară – maghiarii sunt oameni orientaţi, s-a văzut asta la alegerile prezidenţiale – va merge la vot de data aceasta. Nu le poate fi indiferent viitorul oraşului. Poveşti de genul unui procent pierdut nu cred că deranjează şi sperie”, mai crede Ghilea.

În final, Bolojan le-a mulţumit liderilor de la judeţ pentru implicarea reţelei de partid în popularizarea referendumului de duminică. „Este vorba doar de o problemă de mobilizare, intenţia de vot este pozitivă. Oamenii care sunt în conducerea PSD şi UDMR sunt suficient de conştienţi de importanţa acestui vot. Ar putea face un apel către alegătorii lor, dând astfel un semnal de ataşament faţă de acest frumos judeţ”, este concluzia primarului.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor