Unirea- actul energetic al naţiunii române

Reactualizat la:
Învăţaţi ce este patriotismul
Învăţaţi ce este patriotismul
La Școala Gimnazială Nr.1 Balc, am sărbătorit un moment istoric cu profunde semnificații.

De la vârste fragede, elevii școlii noastre sunt învățați ce este patriotismul și ce presupune acesta! Referitor la această sărbătoare națională, am prezentat elevilor însemnătatea zilei de 24 Ianuarie 1859, pentru ca apoi prin ochii lor de copiii să modeleze harta României Mici! La 24 Ianuarie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a realizat Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească , act ce a reprezentat dorința poporului român și a politicienilor vremii. Unirea, realizată în 1859, a fost una seculară, de lupte și trude neîntrerupte ale poporului român, popor de martiri! Unirea de la 1859, a dat românilor șansa de a evolua împreună ca frați de aceeași mamă, aceeași limbă, pentru care , mai târziu s-a murit! A fost primul act istoric din epoca modernă în care visul țărilor surori a fost îndeplinit! Prin dublă alegere a lui Al. I. Cuza ca domn al Moldovei şi a Ţării Romaneşti se înfăptuia unirea politică a Principatelor, care se va desăvarşi pe 24 ianuarie 1862, cand se vor uni cele două adunări legislative şi se va forma un singur guvern
La 24 ianuarie 1859 colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domn al Principatelor Unite.

După alegere făcu înaintea Adunării următorul jurământ: “Jur în numele Prea Sfintei Treimi şi în faţa Ţării mele, că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele Principatelor Unite, că voi fi credincios constituţiei în textul şi în spiritul ei, că în toată domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate uitând toată prigonirea şi ura, iubind deopotrivă pe cel ce m-a iubit şi pe cel ce m-a urât, neavând dinaintea ochilor mei, decât binele şi fericirea naţiei române. Aşa Dumnezeu şi compatrioţii mei să-mi fie ajutor”!

Prof. DIANA CRĂCIUN0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !