Universităţi mari cer 6% din PIB

De Cristian Horgoș
Banner afişat la intrarea în Universitatea din Oradea
Banner afişat la intrarea în Universitatea din Oradea
Studenţi din toată ţara au transmis guvernanţilor mesajul „Vrem 6% din PIB pentru Educaţie!”.

Odată cu deschiderea anului universitar, organizaţiile studenţeşti din toată ţara, membre ale Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), au transmis un mesaj adresat guvernanţilor prin care au cerut alocarea unui procent de 6% din PIB pentru educaţie.

Fie că au pus bannere în sălile festive de deschidere a anului universitar, fie că au pus cearceafuri la intrarea în Universitate sau pe căminele studenţeşti, mesajul lor către decidenţi a fost acelaşi şi anume respectarea Legii Educaţiei Naţionale şi a asumărilor făcute privind finanţarea educaţiei prin alocarea a 6% din PIB. O parte dintre reprezentanţii studenţilor şi-au manifestat nemulţumirea faţă de situaţia actuală a sistemului de educaţie din România în discursurile adresate conducerii universităţilor, cadrelor didactice şi tinerilor boboci, îndemnându-i să se alăture demersului lor privind creşterea finanţării educaţiei.

Taxe mărite, burse mici

Aceştia au declarat că slaba finanţare a educaţiei din ultimii ani a afectat calitatea educaţiei şi recunoaşterea relevanţei acesteia de către angajatori din cauza neîncrederii în eficienţa sistemului, ducând totodată la situaţii în care foarte mulţi tineri au fost nevoiţi să renunţe la facultate din cauza taxelor tot prea mari. Totodată, aceştia cer stoparea creşterii taxelor în universităţi, creşterea fondului de burse şi direcţionarea unei sume speciale pentru bursele sociale, mai multe investiţii în căminele din campusurile universitare şi servicii de consiliere şi orientare de bună calitate.

La finele săptămânii trecute, reprezentanţii ANOSR s-au întâlnit cu miniştrii Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu cerându-le asumarea alocării a 6% din PIB-ul. Studenţii s-au declarat nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor întrucât nu au existat asumări ferme privind creşterea bugetului pentru educaţie, reprezentanţii studenţilor considerând că miniştrii au pasat responsabilitatea la Ministerul Finanţelor. În urma acestei întâlniri, ANOSR a anunţat că pregăteşte acţiuni de presiune şi protest.

Politicienii, în vizor

Mesajul transmis de organizaţiile studenţeşti din ţară odată cu deschiderea anului universitar reprezintă doar începutul demersurilor pentru creşterea finanţării educaţiei. Studenţii sunt nemulţumiţi de modul în care educaţia a fost tratată de guvernanţi în ultimii ani care, indiferent din ce partid sau guvern au făcut parte, şi-au încălcat asumările făcute atât prin Pactul Naţional pentru Educaţie semnat de toate partidele politice, cât şi prin Legea Educaţiei Naţionale privind alocarea de 6% din PIB pentru educaţie.

„Le transmitem domnilor politicieni care ne-au urat gânduri de bine şi împliniri profesionale cu ocazia începutului de an universitar că îi aşteptăm să vină în campusuri şi să trăiască din bursele studenţeşti care trebuie să acopere cheltuielile de cazare şi masă dar care sunt de două sau trei ori mai mici decât prevede legea şi mai apoi să facă rost de bani să plătească şi taxele pe care universităţile le percep, fără bani de la părinţi, şi să obţină şi rezultate şcolare bune. Avem totuşi mari îndoieli că aceştia ar da curs invitaţiei noastre, dat fiind faptul că nu sunt obişnuiţi cu campusurile universitare din România, majoritatea dintre ei preferând universităţile din străinătate pentru copiii lor”, a declarat Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR

ANOSR va solicita în următoarea perioadă întâlniri cu premierul Victor Ponta şi cu Ministerul Finanţelor pentru a discuta posibile soluţii pentru creşterea bugetului alocat educaţiei.

„În lipsa unor perspective reale din partea Guvernului de creştere a finanţării educaţiei şi tratării acesteia ca prioritate naţională, pregătim acţiuni de protest care se vor desfăşura în toată ţara”, mai atenţionează Mihai Dragoş. 

FACTBOX

ANOSR către Ministerul Educaţiei

 

Organizaţiile studenţeşti care au transmis mesajul lor către guvernanţi sunt de la:

Universitatea din Bucureşti

Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti

Univ. de Arhitectură „Ion Mincu” Bucureşti

Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj Napoca

Universitatea Tehnică din Cluj Napoca

Univ. de Medicină şi Farmacie Cluj Napoca

Univ. de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca

Universitatea de Artă şi Design Cluj Napoca

Universitatea de Vest Timişoara

Politehnica Timişoara

Universitatea „Al. Ioan Cuza” Iaşi

Univ. de Medicină şi Farmacie Iaşi

Univ. „Ştefan cel Mare” din Suceava

Univ. „1 Decembrie 1918” Alba-Iulia

Universitatea din Oradea

Centrul Nord al UTCN Baia Mare

Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi

Universitatea Maritimă Constanţa

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !