Unul din patru furturi din locuinţe este din neglijenţă

De Otilia Șandor
6Comentarii
Unul din patru furturi din locuinţe este din neglijenţă
Bihorenii sunt rugaţi să fie prudenţi acum,, în perioada de concedii.

„Nu invita hoţii în casa ta!” – este îndemnul poliţiştilor către bihorenii care se pregătesc să plece în concedii. Ca să nu se trezească cu casa spartă, poliţiştii dau o mână de ajutor, oferind câteva sfaturi chiar utile. Poliţiştii zic că infractorii speculează neglijenţa locatarilor în a-şi securiza casa. De exemplu, aceştia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lăsate deschise şi nesupravegheate. Apoi e important adaptarea măsurilor de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate.

Atenţie şi la ambalaje

Bihorenii sunt rugaţi să nu permită accesul în locuinţă celor care vin să le prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie. Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), bihorenii sunt sfătuiţi să nu le lase să intre în casă decât dacă sunt însoţite de administratorul imobilului. Poliţiştii recomandă evitarea depozitării la vedere (pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare) achiziţionate.

Oamenii sunt sfătuiţi să nu spună că pleacă de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Aceste lucruri e bine să fie spusă doar celor apropiaţi, care pot să vină zilnic să ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!

Nu daţi pe site

Nu e indicat ca oamenii se posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă şi atenţie la selfie-uri, care, deşi distractive, pot permite hoţilor să vadă în imagini, că proprietarii sunt plecaţi de acasă. Nici pe reţelele de socializare nu e bine să se anunţe plecări în vacanţe extaordinare. Chiar şi check-in-ul din aeroport care poate aduce like-uri, oferă vulnerabilitate în fața hoților.

De asemenea, bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare, nu acasă, iar cei ce vor să li se facă menajul sau reparaţii ar fi bine să apeleze la firme autorizate. Încuietorile de la uşi trebuie alese dintre cele prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor, iar locurile „secrete” în care se lasă prietenilor apropiați cheia apartamentului, precum ghiveciul cu flori sau preșul de la intrare, nu sunt atât de secrete, avertizează poliţiştii.

Aceştia recomandă ca locatarii să organizeze un sistem de supraveghere a vecinătății împreună cu ceilalți locatari pentru a limita accesul nejustificat al persoanelor străine și ajută la semnalarea problemelor apărute în bloc. Bihorenii sunt sfătuiţi să activeze sistemul de alarmă de fiecare dată când pleacă de acasă: „Devine inutil dacă nu e activat și firma de pază nu poate fi anunțată că trebuie să intervină. Nu uitați să puneți la vedere sticker-ul care anunță că locuința ta este protejată”. În plus, oamenii sunt sfătuiţi să se asigure că zona palierului de bloc e luminată în permanență, iar dacă se ard becurile de pe hol, să ceară administrației să le înlocuiască imediat. Cei ce pleacă de acasă pentru mai mult timp, sunt îndemnaţi să folosească un întrerupător care aprinde și stinge lumina la intervale diferite de timp. Și metoda radioului lăsat aprins ajută, spun poliţişti.

Nu în ultimul rând, e bine să se închidă ferestrele și ușa de fiecare dată când se pleacă de acasă fiindcă, spun poliţiştii, „unul din patru furturi din locuință este favorizat de neglijența proprietarilor care le lasă o portiță deschisă hoților”.

Taguri: ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor