Vânătoarea după ţiţei şi gaze (de şist)

Sosiţi astă-vară în Bihor, reprezentanţii NIS Petrol – Gazprom susţineau că nu caută gaze de şist în judeţul nostru.

Totuşi, această companie operează în baza unui acord petrolier încheiat cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM). Acest acord petrolier nu distinge ce hidrocarburi pot fi căutate şi exploatate şi ce nu. Dimpotrivă, se arată că acordul petrolier, aprobat şi de Guvern, se referă la toate hidrocarburile. Ţiţei şi gaze naturale. În privinţa gazelor, acordul nu face referire la tipologia acestora, dacă se găsesc în pungi convenţionale sau sunt captive în straturile de şist.

Fractura subsolului

Gazele de şist sunt tot gaze naturale, singura deosebire constând în locul unde acestea sunt descoperite şi, implicit, în modalitatea de exploatare. Deoarece sunt prinse în roci (şisturi), la adâncimi mari, de 3-5 kilometri, exploatarea acestora necesită folosirea metodei fracturării hidraulice. Această metodă presupune folosirea unor cantităţi enorme de apă, la care se adaugă o serie de substanţe chimice, unele extrem de periculoase. Acest „ghiveci” toxic are menirea de a sparge rocile de şist, pentru eliberarea gazelor. Gazele sunt ulterior captate şi aduse la suprafaţă. În Bihor, sunt patru perimetre de explorare-exploatare-dezvoltare a resurselor subsolului, concesionate deja unor companii străine. Două au fost deja aprobate de Guvern. Perimetrul de la Tria, pentru East West Petroleum, ce a cedat deja în favoarea Gazprom (NIS Petrol) şi Tulca, pentru Clara Petroleum LTD, o companie cu sediul la Londra. Iar alte două aşteaptă decizia Guvernului: perimetrul de la Felix, pentru care are licenţă NIS Petrol şi cel de la Voivozi, pentru care are licenţă MOL.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor