Verificari pe 21 de cursuri de apa

De Simona Albinaru
Verificari pe 21 de cursuri de apa
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a verificat modul în care au fost salubrizate cursurile de apă din judeţul Bihor.

ABA a finalizat acţiunile de verificare a modului în care autorităţile locale au salubrizat cursurile de apă, au realizat şi întreţinut şanţurile şi rigolele în localităţile pe care le administrează, în vederea asigurării secţiunile de scurgere la ape mari. În cadrul verificărilor au fost vizate localităţi din bazinele Crişul Negru, Crişul Repede, Barcău şi Ier.

În perioada 8-25 aprilie comisiile de verificare s-au deplasat în 26 de localităţi bihorene unde, pe perioada apelor mari, s-au înregistrat depăşiri ale cotelor de apărare. În marea majoritate a localităţilor, după retragerea apelor, pe maluri au rămăs deşeuri de tip textil, PET-uri şi folii.

Curăţenie

Astfel, în urma verificărilor, pe Valea Chijic s-a impus îndepărtarea materialul lemnos şi a resturile vegetale din zona din amonte de localitatea Surduc, comuna Copăcel. De asemenea, se vor elimina depozitele de deşeuri vegetale care blochează scurgerea Văii Tăşad în secţiunea podului din localitatea Alparea, comuna Oşorhei. Pe raza comunei Spinuş s-a impus montarea unor plăcuţe de avertizare privind interzicerea depozitării deşeurilor şi se vor elimina depozitele de deşeuri de pe Valea Fânaţelor. În comuna Sânmartin, în zona staţie hidrometrice Sânmartin, pe malul stâng al Văii Peţa, s-au constatat depozite de deşeuri de aproximativ 1 mc.

„Pentru toate localităţile controlate s-au stabilit măsuri de dezafectare a depozitelor neconforme de deşeuri identificate pe malurile şi în albiile majore ale cursurilor de apă. În total, am trasat primăriilor 49 de măsuri cu menţiunea că, după data de 7 mai, vom efectua acţiuni de verificare a realizării acestora” a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.

Comisiile de verificare au fost constituite din reprezentanţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, Instituţiei Prefectului, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al Judeţului Bihor, Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Judeţean Bihor şi reprezentanţi din cadrul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă.

Conform normelor în vigoare, administraţiile locale au responsabilitatea de a salubriza toate cursurile de apă, de a întreţine şanţurile şi rigolele şi de a asigura secţiunile de scurgere în zona podurilor şi podeţelor de pe întreg teritoriul administrativ al municipiilor, oraşelor şi comunelor.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !