Verificări și măsurători comune româno-ungare

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Verificări și măsurători comune româno-ungare
Lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor sunt în stare bună.

De curând comisia româno-ungară a finalizat prima etapă a verificărilor la lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor aflate pe teritoriul României. Verificările au avut drept scop urmărirea exploatării şi întreţinerii lucrărilor aflate în zona comună de interes şi au vizat cursurile de apă: Ier, Barcău și Crișul Repede,.

Pe râul Crişul Repede, cele mai importante lucrări examinate au fost digurile de apărare între Frontiera de Stat şi localitatea Cheresig şi în zona localităţii Tărian, Priza de Apă Oradea şi magazia de apărare a acesteia, precum și cantoanele Cheresig şi Tărian şi magaziile de materiale.

Comisia a verificat acumularea permanentă Suplacu de Barcău și digurile de apărare mal drept şi stâng de pe râul Barcău, între podul Tămăşeu şi Frontiera de Stat româno-ungară. De asemeni s-a vizitat și acumularea Lesu care, la ora actuală, datorită infiltrațiilor în corbul barajului, nu acumulează.

Mădurători comune

„Starea digurilor, a covorului vegetal, a magaziilor, a staţiilor de pompare precum şi a canalelor de ape interne este în conformitate cu normativele acceptate de ambele părţi, prin urmare, spunem noi că acdum se văd rezultatele acțiunilor preventive efectuate de A.B.A Crișuri pe parcursul anului. Până la finele lunii octombrie se vor efectua încă trei verificări: două pe teritoiul Ungariei, şi încă una pe teritoriul României. Fiecare vizită în teritoriu urmăreşte acelaşi scop comun, şi anume: siguranţa lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor”, a declarat Dorel Dume, directorul ABA Crişuri.

Delegaţia română a întrunit experţi din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor şi din cadrul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Bihor. În baza „Regulamentului de apărare împotriva inundaţiilor”, intrat în vigoare în 2004, în bazinul hidrografic Crişuri-Körös anual se fac verificări comune la lucrările de apărare împotriva inundaţiilor.

Măsurători comune de debite

Începând cu această săptămână, experţii celor două părţi măsoară debitele pe Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb atât pe teritoriul român, căt și pe cel maghiar.

Pe data de 23 septembrie, comisia română-ungară a finalizat măsurătorile de pe teritoriul Ungariei. Măsurătorile au fost efectuate din barcă pe Crișul Repede și Crișul Negru, iar pe Crișul Alb au fost efectuate de pe podul rutier amonte de barajul Gyula. Programul de măsurători va continua toată luna şi pe teritoriul României.

Anual, în secţiuni prestabilite, se fac măsurători comune româno-ungare pentru determinarea debitului apei. Acest lucru se obţine prin măsurarea adâncimi, lăţimii şi vitezei cursului de apă. Fiecare echipă foloseşte propria aparatură şi utilizează programe şi metodologii diferite de calcul. La final, se confruntă datele obţinute, atât de hidrologii români, cât şi de cei maghiari. Abaterile faţă de media celor două metode de măsurare nu trebuie să fie mai mare de 5%, cu alte cuvinte, indiferent de metoda prin care s-au făcut măsurătorile şi calculele, rezultatele trebuie să coincidă având o marjă de eroare de maxim 5%.

„Atât noi, cât şi partenerii de peste graniţă, considerăm că aceste măsurători sunt foarte importante întrucât, stau la baza schimbului de informaţii hidrologice şi contribuie la buna gestionare în comun a resurselor de apă”, a menţionat Dorel Dume.

Măsurătorile comune se efectuează în conformitate cu prevederile acordului bilateral al Comisiei Hidrotehnice Româno-Ungare. Acest acord vorbeşte despre colaborarea bilaterală în domeniul gospodăririi apelor şi stabileşte sarcinile şi obligaţiile părţilor în domenii precum : apărarea împotriva inundaţiilor; urmărirea calităţii apelor de frontieră, schimbul de informaţii meteorologice, hidrologice şi avertizări cu privire la fenomenele periculoase şi poluări accidentale; precum şi urmărirea funcţionalităţii lucrărilor hidrotehnice.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !