Vine cu Legea inseminarii artificiale

Florian Bodog
Florian Bodog
Senatorul şi-a făcut o prioritate din adoptarea Legii privind reproducerea umană asistată medical.

Senatorul Florian Bodog iniţiază Legea privind reproducerea umană asistată medical, venită pe fondul unui declin demografic tot mai accentuat. Că vorbim despre inseminarea artificială, proceduri de fertilizare in vitro sau transferul de embrioni umani. Marţi, la Palatul Parlamentului a avut deja loc întâlnirea unui grup de lucru pe seama acestei propuneri legislative. Potrivit iniţiatorului, au participat preşedintele şi vicepreşedintele comisiei de sănătate din Senat, secretar de stat şi directori din Ministerul Sănătăţii, directorul şi directorul adjunct ai Agenţiei Naţionale de Transplant, profesori universitari în domeniu de la Cluj şi Bucureşti. Dintre parlamentari, Bodog i-a menţionat pe secretarul Senatului şi pe senatorii Petru Filip şi Gabriela Firea. În afară de Bodog, niciun parlamentar de Bihor nu a fost prezent.

Conform celor transmise de dr. Bodog, anul trecut 3.000 de persoane au apelat la asemenea proceduri, 800 fiind finanţate de minister. O procedură de fertilizare artificială costă între 1.200 şi 2.500 de euro, însă cum Statul Român nu decontează mai mult de 1.200 de euro, clinicilor care se ocupă cu aşa ceva li se cere să păstreze preţul în aceste limite, deoarece coplata nu este posibilă.

Garanţii pentru beneficiari

În expunerea de motive pentru oportunitarea acestei legi, se arată că o dată cu adoptarea unei asemenea reglementări „drepturile privind reproducerea umană asistată medical sunt recunoscute şi garantate, precum și asigurarea confidenţialităţii informaţiilor care ţin de aceasta”. De asemenea, aceste activităţi ar fi organizate şi controlate de autorităţi. „Reproducerea umană asistată medical se realizează numai cu respectarea interesului superior al copilului şi cu garantarea şi ocrotirea demnităţii umane, a persoanei şi a familiei, iar fiecare persoană fizică este liberă de a decide asupra propriului corp în domeniul reproducerii umane asistate medical, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri. Mai mult, prezenta lege garantează principiul prezervării speciei umane, individualitatea şi diversitatea umană, iar pentru respectarea acestui principiu, în scopul reproducerii umane asistate medical nu se pot folosi decât gameţi”, se mai arată în justificarea necesităţii acestei legi.

Bodog se arată convins că această lege nu va fi adoptată uşor de Parlament. În acest sens, a dat exemplul colegei Firea, care a cerut să se meargă cu proiectul la Patriarhie!

În altă ordine de idei, senatorul Bodog nu era miercuri la curent cu amendamentele constituţionale pe aceeaşi temă, introduse de colegul său de USL din Bihor, Ioan Cupşa. Încă un semn că în USL Bihor comunicarea e cvasi-inexistentă.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !