Viticultorii aleșdeni, sărbătoriți la cea de-a cincea ediție a degustării

1Comentariu
Viticultorii aleșdeni, sărbătoriți la cea de-a cincea ediție a degustării
© Foto: I.H.
Sâmbătă seara, în Centrul Cultural Bocskai din Aleşd, Asociaţia viticultorilor şi producătorilor Poynar Miklós a organizat ediţia a V-a a degustării vinurilor noi. Evenimentul are loc anual sub patronajul Sfântului Vincenţiu.

Sfantul Martin și Sfantul Vincenţiu sunt doar două personaje a căror nume este legat de viticultură. Pe când în noiembrie de Sf. Martin evenimentul e însoțit de ritualul culinar al căror vedete sunt preparatele din carnea de gâscă, de Sf. Vincențiu vedetele sunt preparatele din porc.

Diaconul spaniol, sfântul Vincenţiu, este cel mai vestit martir din peninsula iberică. Vincenţiu, născut în Huesca, în timpul persecuţiei lui Diocleţian este dus în lanţuri de la Zaragoza la Valencia, pentru a fi judecat în faţa guvernatorului Dacian, împreună cu episcopul său, iar la Valencia a suferit martiriul.

Pe 22 ianuarie, în calendarul catolic este sărbătorit Sfântul Vincențiu, care în comunitățile de viticultori este socotit învingătorul întunericului, întrucât după iarna lungă cu lumină puțină și zile scurte, este prima ieșire a viticultorilor în natură, prilej de vizitare și sfințire a viei de către preot pe care o stropește cu apă sau cu vin. Totodată, cu același prilej, sunt vizitate pivnițele, prilej de degustare la fața locului a producției de vin din anul trecut.

voie-buna-la-degustare-alesd

Sâmbătă seara cei aproape 80 de participanţi la eveniment au fost salutați de către Kajántó Pál, viceprimarul orașului Alesd, unul dintre cei mai buni viticultor din zona, care a vorbit despre semnificația sărbătorilor legate de vie şi vin, în special cele legate de Sf. Vincenţiu. După gustarea unei pălinci din struguri , a urmat festinul culinar din cadrul căruia nu a lipsit cârnatul, caltaboşul şi toroşul. Desigur pentru o digestie mai bună a acestor preparate grele a fost nevoie și de câte un pahar de vin din soiuri nobile. Participanții au putut degusta din vinurile albe, rose şi roşii ale producătorilor din localitate: Török Attila, Pusztai Sándor, Kajántó Pál, Kálmán Laci.

A fost o întâlnire prietenească reuşită în care producătorii de vin și-au etalat produsele, degustarea fiind o avanpremieră pentru concursul oficial din luna martie 2017. Cei prezenţi au avut posibilitatea de a schimba idei și informații privind cultura viei și vinului, continuând o tradiție plăcută și benefică. Atmosfera bună- pe lângă vin- a fost întreținută de muzica oferită de fam. Kiss Géza.

Ioan Hasas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor