Viticultorii pasibili de amenzi usturatoare

De Simona Albinaru
Viticultorii pasibili de amenzi usturatoare
Ce care nu au respectat normele în vigoare vor fi amendaţi.

Cu ocazia deplasărilor în diferite zone ale judeţului, specialiştii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor au sesizat înfiinţarea mai multor plantaţii de vită de vie, ceea ce la prima observaţie pare un lucru îmbucurător, însă ceea ce proprietarii acestor plantaţii nu cunosc este faptul că plantarea viţei de vie, defrişarea, abandonarea sau extinderea suprafeţelor existente se realizeaza în baza unui Program naţional bine definit şi atent monitorizat pentru obţinerea dreptului de plantare sau de replantare în cazul defrişărilor.

„Este de dorit să nu se înţeleagă în vreun sens sau altul că cineva ar dori obstrucţionarea dezvoltării sectorului viticol, ba din contră susţinem toate demersurile în acest sens, drept dovada şi Programul naţional de Restructurare/reconversie în viticultură finanţat din fonduri UE prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, însă o evidenţa riguroasă este, după cum am arătat atât prin regulamentele CE cât şi de legistaţia naţională”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Sancţiunile pentru nerespectarea măsurilor impuse privind activitatea în sectorul viticol pot să ajungă până la suma de 10.000 lei.

Legal

„Pe această cale dorim să conştientizăm pe acei fermieri care au plantat viţă de vie fără a deţine drept de plantare emis în condiţiile legii, care au defrişat sau abandonat plantaţii viticole, să nu aştepte vizita inspectorilor Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor ci să preîntâmpine eventualele sancţiuni prin declararea tuturor suprafeţelor plantate în vederea monitorizării acestora”, a concluzionat Nicolae Hodişan.

Bihorenii în cauză sau cei interesaţi despre aceste măsuri, se pot informa adresându-se Direcţiei pentru Agricultură Bihor. Informaţii despre legislaţia în vigoare se pot găsi şi pe site-ul www.directia agricolabihor.ro.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !