Viva Anima, deschisă cu festivitate

De Otilia Șandor
10Comentarii
Viva Anima, deschisă cu festivitate
Oradea a deschis centru euroregional de intervenţie cardio-vasculară.

În a doua zi după Sfânta Maria, când bugetarii au fost lăsaţi liberi, „Viva Anima”, un proiect construit cu fonduri transfrontaliere de către Primăria Oradea şi Universitatea din Debreţin a fost inaugurat cu oficiali din Capitală şi de la autorităţile locale şi judeţene.

Cu Debreţin

Centrul Euroregional de Intervenţie Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima” a fost ridicat în 24 de luni, din iunie 2011 şi până în mai 2013, proiectul cuprinzând nu doar înfiinţarea şi dotarea acestui nucleu la Spitalul Judeţean Oradea ci şi instruirea timp de un an a 20 de cadre medicale la Clinica Auguszta a Universităţii din Debrecen, precum şi crearea unei strategii euroregionale în cardiologie care vizează colaborarea cardiologilor română şi maghiari.

Proiectul a costat 2.029.581 euro, 98% (adică 1.765.588,58 euro) fiind finanţarea nerambursabilă şi 2% (adică 36.032,42 euro) – contribuţie proprie a autorităţii locale. Costurile cuprind nu doar infrastructura (clădirea) ci şi dotarea cu echipamente (specifice unei clinici de chirurgie cardio-vasculară), inclusiv două angiografe funcționale.

Oficialii au ţinut scurte discursuri, primarul Oradiei mulţumind şefului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru că „a fost și este un partener real în funcționarea sistemului de sănătate din Oradea și sperăm ca în viitor să avem o colaborare la fel de strânsă și în domeniul cardiologiei”.

La rândul lui, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a precizat că Oradea poate fi model pentru multe orașe din România şi şi-a exprimat speranţa că „și cadrele medicale vor fi la înălțimea acestui centru”. Fără să promită nimic, şeful CNAS a adăugat că „în anii următori CNAS va trebui să găsească o formă pentru a încuraja acele spitale în care administrațiile locale investesc”.

Şanse pentru bihoreni

Vestul ţării, deci şi Bihorul, se confruntă cu cea mai mare rată de morbiditate şi mortalitate prin infarct din ţară, din mai multe cauze medicale (obezitate, colesterol ridicat, diabet, dislipidemii, afecţiuni asociate, ereditare etc). În plus, la Oradea, cazurile de infarct se concentrează la Spitalul Judeţean, în timp ce în alte centre medicale mari, se dispersează în mai multe unităţi medicale.

Cert e că din lipsa dotărilor (pîână nu demult era doar un angiograf) şi a medicilor specializaţi în cardiologie intervenţională, mulţi bolnavi erau trimişi la Cluj sau Timişoara, pentru diagnosticare, tratament, stentare etc.

În 2012, mortalitatea prin infarct a scăzut de la 30% la circa 8 – 9%, spune dr. Babeş Katalin, raportor în domeniu pe Europa.

Doctoriţa se declară încântată de dotările de la Viva Anima, de faptul că acum Judeţeanul dispune de două angiografe, inclusiv de cele patru paturi de la secţia de terapie intensivă coronarieni. Medicul informează că mai este încă nevoie mare de medici intervenţionişti în cardiologie, care să ofere ajutor specializat 24 de ore din 24 de ore. La ora actuală, doar doi medici de la Judeţean au fost specializaţi (dr. Virgil Popa şi dr. Vlad Babeş), un al treilea medic e pe cale să îşi finalizeze pregătirea şi un al patrulea va urma specializarea.

Echipa medicală va fi completă însă când va avea în componenţă 7 – 8 medici cardiologi intervenţionişti, pregătiţi, cu un anumit număr de cazuri rezolvate şi cu un strop de experienţă, care vor putea astfel răspunde non-stop tuturor cazurilor, la orice oră.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor