Vizarea carnetelor de rentier

De Simona Albinaru
Vizarea carnetelor de rentier
Până în prezent la APIA Bihor au fost vizate peste 2.000 de carnete.

31 august este termenul limită până la care cei care beneficiază de renta agricolă aferentă anului 2012 trebuie să se prezinte la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru vizarea carnetelor de rentier agricol.

Conform legislaţiei în vigoare, pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar, curator ori tutore, în baza unei procuri autentice judecătorească definitivă şi irevocabilă.

În vederea vizării carnetelor de rentă agricolă, rentierul trebuie să prezinte carnetul de rentier agricol, contractul de arendare, actul de identitate în original, document coordonate bancare dar şi decizia de la comisia de expertiză medicală actualizată, pentru gradele de invaliditate I şi II (dacă decizia nu prevede că dosarul este nerevizuibil), în original şi în copie.

Prevederi

Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul respectiv poate fi încasată de moştenitorii săi, doar dacă, în perioada de vizare, moştenitorii vor depune la APIA carnetul de rentier al defunctului însoţit de mai multe documente.

În cazul în care beneficiarii rentei agricole deţin documente care fac obiectul acordării rentei viagere agricole, prin care se modifică suprafeţele arendate, înstrăinate, dobândite în cursul anului 2012, trebuie să depună o cerere de reanalizare a dosarului, precum şi prezentarea documentelor doveditoare, în original, care vor sta la baza calculării/recalculării rentei viagere agricole pentru anul 2012. Dacă s-a depus cerere de reanalizare a dosarului de rentă viageră agricolă, vizarea este posibilă numai după reanalizarea dosarului şi operarea datelor în sistemul electronic.

„ Pentru a veni în întâmpinarea celor care au vizat carnetul în 2012 dar nu s-au prezentat şi în 2013 pentru vizare le-am trimis notificări prin care au fost informaţi de data limită. Până la data de 20 august au fost vizate 2.014 de carnete, urmând a se prezenta la viză un număr de 270 de renieri. De asemenea, doresc să menţionez faptul că plata rentei agricole se va face după data de 31 august 2013 într-o ordine aleatorie, fără a se ţine cont de data vizării carnetelor de rentieri”, a precizat directorul APIA Bihor Florian Pavel.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !