Vor sa previna victimizarea minorilor

De Alexandra Lăzureanu
Elevii interacţionează cu poliţiştii
Elevii interacţionează cu poliţiştii
Datorită capacităţii reduse de a sesiza pericolul, adolescenții pot deveni cu uşurinţă şi victime ale unor infractori.

Delincvenţa juvenilă şi prevenirea victimizării minorilor este un segment al criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, datorită vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas. De aceea poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfăşurat o serie de activităţi preventive în instituţii şcolare din judeţ, în perioada 28 februarie – 8 martie. O altă componentă a educaţiei preventive în şcoli o reprezintă informarea cadrelor didactice şi a reprezentanţilor unităţilor şcolare, a părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor cu privire la principalele reguli pe care trebuie să le discute cu copii pentru a preveni victimizarea acestora sau implicarea lor în fapte de natură antisocială, accentul punându-se pe modalitatea în care părinţii, prin exemplu lor, respectiv comportamentul preventiv adoptat în orice situaţie, pot contribui semnificativ la creşterea gradului de siguranţă al celor mici.

Educaţie preventivă

Tematica prezentată la întâlnirile organizate în şcoli a fost axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, cauzele și factorii favorizanţi în delincvenţa juvenilă (anturajul, consumul de alcool, substanţe etnobotanice etc.), consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social), diferitele situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi a măsurilor de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situaţii de victimizare. Elevii de gimnaziu au fost informați cu privire la riscurile de victimizare ce pot apărea în mediul virtual, precum și modalități de prevenire a victimizării lor. Un alt subiect dezbătut în cadrul întâlnirilor organizate a fost cel legat de educaţia rutieră, al cărei scop l-a constituit formarea unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, pentru prevenirea accidentelor de circulaţie cu victime din rândul elevilor. În acest sens, elevii au fost angrenați de poliţiştii bihoreni într-un joc prin care și-au demonstrat cunoştinţele în materie de prevenire a criminalităţii. Câştigătorii au fost recompensaţi cu diplome şi premii din partea organizatorilor. De asemenea, polițiștii bihoreni le-au prezentat elevilor consecințele violenţei şcolare, precum şi modalităţile în care elevii se pot implica în activităţi de informare şi prevenire, pentru consolidarea siguranţei şcolară şi extraşcolare. Tema privind siguranţa bunurilor s-a concretizat în prezentarea câtorva cazuri de victimizare, au fost dezbătut factorii favorizanţi şi măsurile de prevenire pe mai multe categorii de furturi, respectiv din buzunare, sala de clasă, din locuinţe, din autoturisme, furturile de telefoane mobile.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !