Vot și la Penitenciar

De Otilia Șandor
Vot și la Penitenciar
Alegerea, în 25 mai 2014, a membrilor din Româna în Parlamentul European, a fost pregătită și la Penitenciarul de Maximă Siguranță Oradea.

În unitatea de detenție sunt deținuți cărora le este interzis dreptul constituțional de exprimare a votului, în urma infracțiunilor comise, dar sunt și pușcăriași care nu au comis fapte atât de grave încât să li se interzică acest drept.

Adina Bîrda, purtător de cuvânt la unitatea de detenție orădeană, a explicat că 469 de persoane private de libertate îndeplinesc cumulativ condiţiile pentru exercitarea votului. Dintre acestea, doar 90 şi-au exprimat în scris refuzul de a-şi exercita dreptul de vot.

Votanții își vor exercita duminică dreptul constituțional chiar în incinta Penitenciarului Oradea, unde s-a amenajat un spaţiu corespunzător pentru amplasarea urnelor speciale şi a cabinelor de vot, în condiţii de asigurare deplină a secretului votului. Unitatea de detenție este arondată Secţiei de votare nr. 123 Oradea, a adăugat aceeași sursă.

FACT BOX

Condiții pentru deținuți

În data de 25 mai 2014, potrivit prevederilor Legii nr. 33/16.01.2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu articolul 36 din Constituţia României, precum şi ale Deciziei Biroului Electoral Central nr. 10D/27.03.2014, deţinuţii îşi pot exercita dreptul de vot dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

au vârsta peste 18 ani;

sunt cetăţeni români sau cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, cu domiciliul sau reşedinţa în România;

au acte de identitate valabile;

au fost condamnate la pedeapsa închisorii sau detenţiunii pe viaţă dar care nu au fost lipsite de drepturile electorale prin hotărâre judecătorească definitivă, arestate preventiv, precum şi cele faţă de care s-a dispus măsura educativă a internării într-un centru educativ sau centru de detenţie;

au formulat cereri de înscriere în listele electorale speciale, conform art.12, alin. (1) din Legea nr. 33/16.01.2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !