Vrea ecologizare cu rezultate in timp

Pasztor cere ca proiectul de ecologizare a râurilor să fie implementat astfel încât să aibă un efect durabil.

Dacă viceprimăriţa Biro Rozalia a avut de spus doar cuvinte frumoase la adresa proiectul transfrontalier de curăţare a râurilor, nu la fel de entuziast s-a arătat a fi şi directorul Administraţiei Bazinale Ape (ABA) Crişuri. Deşi a salutat proiectul ce vizează pe partea română Crisul Repede şi Barcău, Pasztor Sandor a făcut apel la partenerii implicaţi în proiect să se consulte cu ABA Crisuri şi cu autorităţile locale, în vederea unei implementări corecte a proiectului. Pasztor spune că proiectul e de bun augur, dar că trebuie avute în vedere rezultate pe termen lung. Pentru că altfel se pot face ecologizări, dar deşeurile vor continua să vină din amonte.

„Nu ajunge să cureţi malurile şi digurile de deşeuri. Trebuiesc rabe, excavatoare, cu utilaje ca lumea. Dacă nu se pun de acord cu autorităţile locale, în jumătate de an nu se va mai vedea nimic”, spune Pasztor, care cere ca banii să fie folosiţi pentru soluţii de durată. Şeful ABA Crisuri arată că se cere să fie avute în vedere comunele din amonte, de unde vin de fapt deşeurile. „Trebuie să blocăm ca maşinile de mare tonaj să ajungă pe malurile Crişului, de pe raza primăriilor. Aşadar, proiectul este pe o direcţie constructivă, dar măsurile poate că ar trebui corelate. Altfel, e plin podul de poze cu acţiuni de ecologizare. Efectul, rezultatul e cel care trebuie văzut”, atenţionează Pasztor, care spune că a avut discuţii premergătoare cu reprezentanţii ZMO în acest sens.

Ecologizare fără probe de apă!

În proiect sunt incluse 100 de teste de laborator pentru analiza apei. Pasztor nu crede însă că nu are rost să se cheltuie bani pe analiza apei, deoarece „toată zona transfrontalieră România-Ungaria are un sistem monitoring comun, prin laboratoare acreditate”. De asemenea, directorul ABA Crisuri estimează că banii de pe partea română ar trebui direcţionaţi în principal spre Crisul Repede. „Pe Barcău sunt doar 20% dintre probleme, la Marghita şi Sălard, pentru că la barajul de la Suplac strângem camioane întregi de deşeuri. Pe Crişul Repede sunt însă destule probleme. Eu vin cu propuneri, însă nu e bugetul meu”, a încheiat Pasztor Sandor.

CĂLIN CORPAŞ0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !