Vrea Universitatea Bolyai, ca să scăpăm de comunism!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
14Comentarii
Kelemen Hunor şi deputatul Szabo Odon
Kelemen Hunor şi deputatul Szabo Odon
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a poposit la Oradea pentru a marca trecerea a 57 de ani de la debutul revoluţiei maghiare anti-comnunistă, din 1956.

Vorbind despre comunism ca despre „o greşeală a istoriei” şi rememorând susţinerea pe care revoluţionarii din Ungaria au primit-o din partea românilor şi maghiarilor din România, Kelemen a trecut rapid la revendicări de ordin politic: a cerut înfiinţarea unei universităţi de stat la Cluj, cu predare exclusivă în limba maghiară! Practic, o nouă Universitate Bolyai, separată de cea românească. Şeful UDMR argumentează cu faptul că această universitate maghiară a existat la Cluj. Kelemen este convins că Universitatea Bolyai din Cluj a fost desfiinţată de Nicolae Ceauşescu în semn de răzbunare pentru susţinerea pe care studenţii de etnie maghiară au arătat-o pentru revoluţia maghiară.

„Universitatea Bolyai a fost o victimă a revoluţiei din Ungaria”, declară Kelemen, susţinând că efectele nocive ale comunismului nu vor dispărea până când până când consecinţele comunismului vor fi resimţite. Inclusiv în ceea ce priveşte problema semnalată de liderul UDMR. „Nimeni nu va fi mai sărac, niciun român, niciun dascăl, nicio comunitate, dacă va fi reînfiinţată o universitate maghiară de stat”, opinează Kelemen Hunor. Acesta susţine că, azi, la Universitatea Babeş-Bolyai studenţii de etnie maghiară nu au posibilitatea de a învăţa în limba maternă la orice specializare, chiar dacă UBB „a făcut eforturi uriaşe pentru a intra în normalitate”.

30.000 de semnături

În altă ordine de idei, Kelemen a felicitat filiala UDMR Bihor că a strâns deja 30.000 de semnături pentru o regiune administrativ-teritorială formată din Bihor, Satu Mare şi Sălaj. Deci fără Cluj. Celelalte două întrebări puse de UDMR cetăţenilor: dacă sunt de acord ca o regiune de dezvoltare să cuprindă maximum 2-4 judeţe şi dacă sunt de acord să nu se transmită nicio atribuţie de la nivel judeţean la nivel regional.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor