Vulturul Negru: prelungiri cu penalizare

De Cristina Ghilea
3Comentarii
Vulturul Negru: prelungiri cu penalizare
Marconst, firmă apropiată UDMR, are şanse să iasă pe minus din şantierul Pasajului Vulturul Negru.

De luni, Pasajul Vulturul Negru este aducător de penalităţi pentru Marconst, firmă care a contractat reabilitarea obiectivului, în urma unei licitaţii la care a fost unic ofertant. 1% pe zi de întârziere este paguba pe care şi-o va contabiliza începând de ieri şi până la predarea lucrării către beneficiar. „Au fost notificaţi cum că orice întârziere este penalizată. Li se vor aplica penalităţi. Ei trebuiau să predea o lucrare la termen”, a declarat, ieri, primarul Ilie Bolojan.

Pe lângă faptul că lucrarea nu a fost terminată la data asumată prin contract, 15 iunie, fapt vizibil cu ochiul liber de orice trecător prin zonă, firmei i se impută şi vicii în executarea proiectului. Inserţiile de cupru s-au dezlipit, pe alocuri, din pardoseala de mozaic, apa bălteşte în unele porţiuni iar modul în care au fost montate plăcile este deficitar, sub acestea existând goluri de aer.

Pasajul Vulturul Negru, simbol indiscutabil pe un virtual blazon al oraşului, traversează zile grele. Dificile atât pentru monumentul în sine, a cărui reabilitare trenează, cât mai ales pentru firma care a contractat lucrarea reabilitării acestuia. Deşi nu e terminat, pasajul a fost deschis traficului rutier. Cât „bine” face asta unei lucrări sensibile, rămâne de văzut.

Pe de altă parte, din cauză că şi-a depăşit termenul de executare, de luni, Marconst, este „beneficiara” penalităţilor de întârziere de 1% pe zi din valoarea contractată! Primarul Ilie Bolojan a spus că, de ieri, firma a fost notificată asupra acestui fapt.

Valoarea estimată a lucrării finanţate din fonduri europene a fost de peste 2,79 milioane de lei. În urma licitaţiei la care s-a prezentat doar un ofertant, firma Marconst din Marghita, lucrarea a fost adjudecată şi contractată la 2,50 milioane lei.

Reabilitarea a început anul trecut, în septembrie. Sub trafic rutier s-au amenajat canalul tehnic pentru reţelele de apă, canalizare şi electricitate, care permite accesul la acestea fără desfacerea pavajului. Reţelele de telefonie, internet şi de iluminat arhitectural au fost îngropate într-un canal paralel.

Iluminat spre cupolă

Punctul de maximă atracţie a pasajului se anunţă la răscrucea celor trei căi de acces. Centrul pasajului este amenajat cu sticlă colorată sub care se va monta un sistem de iluminat care să pună în valoare arhitectura monumentului.

Sâmbătă, pe 15 iunie a expirat termenul de predare al lucrării, asumat prin contaract. Marcost a cerut Primăriei o prelungire cu două săptămâni ale acestuia dar a fost refuzată. Mai mult, de ieri, i se calculează penalităţi de întârziere.

Sub trafic

Deşi lucrarea este departe de a fi predată, constructorului i s-au reclamat deja, deficienţe: dezlipirea rosturilor din alamă sau rugina de pe gurile de canal. Că apa bălteşte pe alocuri, este o realitate, de asemenea, uşor de constatat. Aşa se face că luni de dimineaţă, o parte din muncitori dădeau găuri în mozaic pentru a injecta lianţi care să-l fixeze de şapa de beton pe când ceilalţi se ocupau de instalaţia din centrul pasajului.

„Dacă lasă oamenii să treacă pe acolo sau nu e problema lor. Le-am cerut să deschidă acum o lună sau două şi mi-au spus că traficul le crează probleme”, spune primarul Ilie Bolojan faţă de deschiderea „şantierului” pentru public. După spusele edilului, prea mult bine, nu are cum să facă lucrării: „un biciclist a intrat azi noapte, era moale şi a distrus pe acolo”.

Ostilitate?

Firma a cerut Primăriei o amânare a termenului de predare cu două săptămâni dar a fost refuzată. Ceea ce ar putea fi caracterizat drept ostilitate din partea administraţiei locale, edilii motivează prin faptul că firma a beneficiat de toate condiţiile solicitate pentru buna derulare a lucrării, spune viceprimarul Mircea Mălan.

Pasajul a fost închis în luna aprilie, în dauna cluburilor din zonă, care au rămas pustii.

„Pe durata lucrării, au fost mai mulţi afectaţi de închiderea pasajului, la cererea expresă a firmei. Le-am creat toate condiţiile ca să-şi execute lucrarea în termen”, spune acesta. Astfel, prin introducerea penalităţilor de întârziere, o parte din prejudiciul creat de Marconst celor din pasaj este recuperat. Slabă consolare pentru păgubiţi, din moment ce banii intră, mai exact rămân, la Primărie…

Mozaicul nou, vizibil în Pasajul Vulturul Negru

 

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor