Zeci de orădeni s-au căutat de sănătate

De Alexandru Guiaș
În liniște și răbdători, au stat să-și măsoare tensiunea
În liniște și răbdători, au stat să-și măsoare tensiunea
Orădenii, în special persoanele în vârstă au dat iama la CID din cadrul Caritas Catolica pentru a-și verifica glicemia și tensiunea.

De „Ziua mondială a bolnavului” (11 februarie), încă de dimineaţă s-au format cozi lungi la sediul Centrului de Îngrijire la Domiciliu (CID) din cadrul organizaţiei Caritas Catolica din Oradea, unde s-a organizat o acţiune de măsurare gratuită a glicemiei şi a tensiunii arteriale. Conform organizatorilor, evenimentul s-a dovedit a fi o bună ocazie pentru persoanele vârstnice, ca în afară de control, să se consulte cu asistentele centrului, în privinţa modalităţilor de îngrijire, punându-se astfel accent pe prevenţie şi screening.

Pacienţii au primit bileţele cu valorile măsurate, datele putând fi transmise cu uşurinţă medicului de familie. „Dacă valorile măsurate nu s-au încadrat în limitele normale, atunci am sfătuit pacienţii să se adreseze medicului de familie şi să-şi facă analizele necesare. Pe lângă acestea, am informat persoanele vârstnice asupra posibilităţilor de îngrijire la domiciliu, sau la instituțiile specializate”, a declarat Andrea Toth, coordonator CID.

În intervalul de timp, făcut public s-au prezentat 37 de persoane,în majoritate vârstnice, pentru a li se efectua măsurările de control. Şi, chiar dacă pe tot parcursul zilei s-au mai prezentat întârziaţi, asistentele centrului nu au refuzat pe nimeni, si au continuat măsurările chiar peste program.

Mulțumiți de servicii

„Am aflat de această acţiune din ziar, şi am dorit să venim cu soţul meu ca să ne verificăm tensiunea şi glicemia. Este o acţiune foarte binevenită după părerea mea. Mai ales fiind şi gratuită. Am zis că e bine să facem acest control. Rezultatele au fost bune şi mă bucur pentru asta”, a spus Maria, o pensionară de 62 ani din Oradea.

Din anul 1997, în cadrul Asociaţiei Caritas Catolica din Oradea funcţionează Centrul de Îngrijire la Domiciliu cu puncte de lucru în localităţile: Oradea, Marghita, Tăşnad, Valea lui Mihai, Aleşd, Salonta, Săcueni şi Oşorhei.

Ca o alternativă a spitalizării prelungite şi ca o soluţie pentru cazurile în care pacienţii nu pot sau nu vreau să părăsească mediul familial al propriului domiciliu, echipa Caritas şi-a propus să realizeze asistenţă și îngrijire medicală la cele mai înalte standarde în vederea ameliorării problemelor de sănătate, asigurarea confortului pacientului, precum şi asigurarea sprijinului psiho-social şi spiritual al acestora. Asistaţii sunt vizitaţi la cerere şi conform indicaţiilor medicale. Aceste vizite sunt efectuate zilnic sau după necesităţi, săptămânal, lunar sau după nevoile pacienţilor.

Cei care doresc mai multe detalii despre serviciile și activitatea CID din cadrul Caritas Catolica din Oradea le pot afla la telefonic (0259/470-013 ori 0771/788-730), sau la sediul instituției (Oradea, str. Spartacus, nr.31/A).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !