Zi antitutun si la Oradea

De Alexandra Lăzureanu
1Comentariu
Afiş de campanie FOTO: CPECA Bihor
Afiş de campanie FOTO: CPECA Bihor
În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii celebrează „Ziua Mondială Fără Tutun”, subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun.

Având ca temă „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”, în acest an, OMS a stabilit, pentru marcarea Zilei Mondiale Fără Tutun, următoarele obiective specifice pentru campania lansată azi: îndemnarea statelor membre să implementeze art.13 din Convenţia Cadru de Control a Tutunului, care se referă la interzicerea publicităţii, sponsorizarii şi promovării tutunului astfel încât cât mai puţine persoane să fie tentate să fumeze şi încurajarea mobilizării locale, naţionale şi internaţionale în vederea contracarării eforturilor industriei tutunului de a submina controlul aplicat de instituţiile statului, în special a eforturilor de a interzice publicitatea, sponsorizarea şi promovarea tutunului. Convenţia Cadru de Control a Tutunului reprezintă instrumentul cel mai puternic de control al consumului de tutun, fiind singurul tratat negociat şi adoptat sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest fapt reprezentând un pas important în politicile de sănătate publică.

Statistici îngrijorătoare

La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Scopul cel mai important pentru marcarea acestei zile este de a contribui la protejarea generaţiilor prezente şi vitoare, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor medicale, dar şi al celor sociale, de mediu şi economice cauzate de consumul de tutun, dar şi fumatului pasiv. De asemnea, la nivel global, consumul de tutun este cea de-a doua cauză de mortalitate, acesta fiind în momentul de faţă responsabil de moartea unui adult din 10. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a instituit Ziua Mondială fără Tutun în anul 1987 pentru a atrage atenţia asupra riscurilor consumului de tutun şi a efectelor sale letale. La nivel naţional, Agenţia Naţională Antidrog va marca această zi prin organizarea de evenimente specifice de informare, educare şi sensibilizare a populaţiei privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos. Astfel, specialiştii centrelor teritoriale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog ale ANA vor desfăşura, în mediul şcolar şi în comunitate, activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun, de petrecere a timpului liber, de formare de abilităţi în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie şi scăderii influenţei factorilor de risc, subscrise temei propuse de OMS, cu logo-ul „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”. Prin activităţile de informare-sensibilizare-conştientizare asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoase, ne vom adresa, în primul rîndul categoriei de vârstă mai vulnerabilă la consumul de tutun, inclusiv la fumatul pasiv : adolescenţilor şi tinerilor.

 

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor