Zilele Sf. Ladislau: evenimentul care apropie oamenii

De Veronica Bursaşiu
Zilele Sf. Ladislau: evenimentul care apropie oamenii
În perioada 25–28 iunie au loc Zilele Sf. Ladislau în Oradea.

În acest an, organizatorii spun că evenimentul este găzduit de locul cel mai potrivit în Cetatea Oradea, acolo unde, odinioară, se găsea chiar mormântul Regelui Ladislau. „Cetatea pune manifestarea culturală într-un context nou deoarece suntem obligați să rămânem fideli însemnătății pe care Cetatea Oradea a avut-o timp de peste 9 secole pentru maghiarimea de aici. Cu atât mai mult cu cât aceasta este cetatea care păstrează cel mai bine semnele Renașterii italiene în Europa Centrală, spune Zatyka Gyula, organizator. La întocmirea programului ediției a III-a a Zilelor Sf. Ladislau, dincolo de noul loc de desfășurare, am pornit de la ideea viitorului pe care ni-l închipuim pentru noi și pentru copiii noștri în Oradea. Și de la întrebarea «Cum ar trebui să fie acest oraș pentru ca să îl putem descrie drept mai de viață?»”

Caritatea tradiţională

Zatyka Gyula spune că şi-ar dori un oraș cu o conștiință sănătoasă: care cunoaște rolul Regeleui Ladislau și pe cel al Oradiei în istoria ungurilor și a lumii. „Am dori un oraș în care să-l putem omagia pe întemeietorul acestuia, indiferent de confesiune și de etnie. Suntem convinși că figura Regelui Ladislau și părțile pozitive ale felului său de a fi pot fi de referință atât pentru comunitatea română, cât și pentru cea maghiară din Oradea, pentru catolici, reformați sau pentru cetățeni de orice altă confesiune care trăiesc aici. Ladislau a fost un rege de care pot fi la fel de mândri toți cei care locuiesc în acest oraș. Ne-am dori un oraș care să arate responsabilitate față de cei aflați în situații sociale mai dificile, mai ales că și Regele Ladislau a fost un monarh foarte darnic. Tocmai de aceea, participarea la evenimentul nostru a celor care au nevoie de ajutorul semenilor, respectiv caritatea sunt extrem de importante pentru noi”, a precizat principalul organizator al evenimentului. La ultimele două ediţii ale manifestării au fost organizate chete publice în beneficiul unor așezăminte sociale, iar micii locatari ai Caselor de copii au fost invitaţi la eveniment. Această tradiție va fi continuată și în 2015. Organizatorii sărbătorii vor să îi scoată din case și pe cei mai în vârstă. „Ne-am dori un oraș în care oamenii sunt dispuși să se pună în mod voluntar în serviciul unor cauze corecte, în care cetățenii sunt responsabili în privința mediului înconjurător și în care persoanele crează valori. Haideți să simțim concret ce bine e să faci ceva din propria ta putere pentru comunitate! Să cinstim mediul care ne înconjoară pentru că, vorba aia, nu am moștenit Pământul de la tații noștri, ci l-am împrumutat de la nepoți. În spiritul acestei idei, și în acest an vom avea acțiuni de tip „verde”. Am avut mereu grijă să nu lăsăm gunoaie în urma noastră în timpul Zilelor Sf. Ladislau și i-am atenționat chiar și pe participanți că ne așteptăm și de la ei să fie un exemplu în acest sens cu ocazia evenimentelor în aer liber. Noi nu facem murdărie, avem grijă de mediul înconjurător”, a spus Zatyka Gyula.
Așa cum se obișnuiește înainte de sărbători – când oamenii fac curat în casă și în jur și se îmbracă în straie adecvate – și organizatorii ar dori ca Oradea să își ia hainele de „sărbătoare” pe perioada Zilelor Sf. Ladislau. Motiv pentru care înainte de debutul manifestării va fi lansat un apel la curățenie generală. „Cât despre prezervarea și creerea de valori, ne străduim să punem un accent cât mai mare pe prezentarea talentelor locale. Totodată, creșterea simțului social al investitorilor locali este un alt țel important pentru noi. Mai trebuie știut că Sf. Ladislau a fost un rege ospitalier. De aceea ne-am gândit că i-am primi și i-am pomeni cu drag și pe reprezentanții altor orașe care au legătură cu întemeietorul Oradiei. Dar nu doar pe ei! Am dori ca un număr cât mai mare de cetățeni de pe cealaltă parte a frontierei să vină la manifestarea noastră. Sperăm ca prin toate acestea, și în 2015, Zilele Sf. Ladislau să devină evenimentul care să apropie oamenii, fie că vorbim despre relația dintre maghiari și maghiari, fie că ne referim la relația maghiaro-română”, spune Zatyka Gyula.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !