Ziua Naţională Fără Tutun celebrată și la Oradea

De Alexandra Lăzureanu
Ziua Naţională Fără Tutun celebrată și la Oradea
Prin hotărârea nr.1270 din 13 noiembrie 2002, de la Varşovia, s-a stabilit ca în fiecare an, în a treia zi de joi din noiembrie, acest eveniment să fie celebrat şi în România.

În anul 2002, în cadrul Conferinţei pentru ţările central-est europene de la Varşovia, s-a hotărât declararea Zilei Naţionale de Renunţare la Fumat şi organizarea de campanii prin care să se sensibilizeze populaţia privind beneficiile renunţării la fumat. Acest eveniment se celebrează doar în ţările Europei de Est. La nivel naţional, Agenţia Naţională Antidrog va marca această zi prin organizarea de evenimente specifice de informare, educare şi sensibilizare a populaţiei privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos, sub sloganul : „Te simţi manipulat? Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!” Astfel, specialiştii centrelor teritoriale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog ale ANA vor desfăşura, în mediul şcolar,familial şi în comunitate, activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun, de petrecere a timpului liber, de formare de abilităţi în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie şi scăderii influenţei factorilor de risc.

Activităţi cu tinerii

Prin activităţile de informare-sensibilizare-conştientizare asupra riscurilor consumului de tutun şi formare de abilităţi de viaţă sănătoase, ne vom adresa, în primul rândul categoriei de vârstă mai vulnerabilă la consumul de tutun, inclusiv la fumatul pasiv : adolescenţilor şi tinerilor dar şi părinţilor. În acest context, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor, joi, 21 noiembrie, desfăşoară următoarele activităţi: Amenajarea unui stand cu materiale informativ-educative: afişe, pliante cu mesaje antitutun şi sfaturi de renunţare la fumat, în incinta Columbus Cafe. Promovarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber prin sport, materializată prin participarea la finala Olimpiadei Judeţene de Baschet. Reprezentanţii CPECA Bihor vor oferi o cupă echipei câştigătoare, mingi celorlalte echipe participante precum şi materiale informative tuturor partcipanţilor. Competiţia se va desfăşura pe terenul sportiv al Şcolii Gimnaziale „Oltea Doamna”, începând cu ora 13:00. Activitate de informare cu privire la riscurile asociate consumului de tutun şi formare de abilităţi de viaţă sănătoase adresată părinţilor, ce va avea loc la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, începând cu ora 18:30.

Conform ultimului Studiu în Populaţia Generală privind prevalenţa consumului de droguri la nivel naţional, realizat de Agenţia Naţională Antidrog în anul 2010, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:

În scădere faţă de anul 2004 şi în creştere faţă de 2007, fumatul produselor din tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României: mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi (56,9%) au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii.

În ultimele 30 de zile, au declarat că fumează o treime dintre subiecţi (30,3% – în scădere faţă de studiile anterioare: 36,5%, respectiv 33,7%), iar unul din patru (24,7%) că a fumat zilnic.

Comparativ cu studiile anterioare, se observă: pe grupe de vârstă – pentru 35 – 44 de ani, cea mai mare valoare pentru consumul de-a lungul vieţii (63,4%) şi creştere faţă de studiul anterior, din 2007;

Pentru grupa de vârstă 15 – 24 de ani, continuă scăderea prevalenţei celor care au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii, iar pentru 25 – 34 de ani se înregistrează, ca şi în 2004 şi 2007, cele mai mari valori pentru consumul recent (35,8%) şi consumul actual (35,5%).

Raportul între populaţia fumătoare de sex masculin şi cea de sex feminin rămâne de aproximativ 2:1.

În funcţie de mediul de rezidenţă, se observă menţinerea tendinţei înrgistrate în studiile anterioare: cele trei prevalenţe au cea mai mare valoare în zonele urbane mari şi cea mai mică în cele rurale.

Pentru respondenţii care au declarat că au fumat în ultimele 30 de zile nu se observă diferenţe majore.

Între rezultatele celor trei studii în privinţa numărului de ţigări fumate zilnic media vârstei de debut pentru consumul de tutun are aceeaşi tendinţă: o scădere a pragului mediu de debut pentru generaţia tânără (15 – 34 ani), în raport cu generaţia adultă (35 – 64 ani) şi cu valoare mai mică pentru persoanele de sex masculin (în 2010 – 17,57 ani), faţă de cele de sex feminin (în 2010 -19,46 ani).

Ca răspuns instituţional de prevenire a consumului de tutun, Agenţia Naţională Antidrog recomandă o serie de factori de protecţie, precum:

Canalizarea curiozităţii prin informare cu privire la riscurile asociate consumului de tutun.

Promovarea educaţiei prin valori şi atitudini care denotă respect şi responsabilitate pentru sănătatea proprie.

Dezvoltarea abilităţilor sociale ca suport atitudinal şi comportamental autonom şi raţional faţă de ceilalţi.

Promovarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber.

Accesibilitatea scăzută a tutunului în mediile sociale frecventate de tineri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !