Ziua Protectiei Civile din Romania

De Alexandra Lăzureanu
Pregătire pentru urgenţe
Pregătire pentru urgenţe
În 28 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana sărbătoreşte 80 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România.

La această dată, Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 „Regulamentul Apărării Pasive în România”. La nivelul judeţului Bihor, coordonarea realizării măsurilor de protecţie civilă se efectuează de către ISU Crisana, personalul unităţii asumându-şi cu responsabilitate şi profesionalism, misiunea de a proteja viaţa şi bunurile populaţiei în faţa ameninţărilor generate de tipurile de risc specifice judeţului. Activitatea pe linia protecţiei civile desfăşurată de inspectorat, constă în activităţi preventive la nivelul organelor administraţiei locale, materializate prin: controale (la unităţi administrativ-teritoriale, operatori economici care desfăşoară activităţi în care sunt implicate substanţe periculoase, instituţii / operatori economici clasificaţi din punct de vedere al protecţiei civile, obiective hidrotehnice cu rol de apărare la inundaţii, servicii voluntare / private pentru situaţii de urgenţă), verificări la sirene de alarmare, spaţiile de adăpostire, localităţi aflate în zone inundabile/alunecări de teren şi de planificare la urgenţă, spaţiile de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă şi alte activităţi specifice (executarea de exerciţii de alarmare publică, intervenţii pirotehnice, avizarea rutelor de transport al deşeurilor periculoase).

Misiuni importante

O altă misiune importantă pe linie de protecţie civilă desfăşurată de ISU Crisana constă în pregătirea organismelor/structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi a populaţiei, salariaţilor, studenţilor, elevilor şi preşcolarilor, pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi măsurilor pe care trebuie să le aplice la producerea unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc. În cursul anului precedent, ISU Crisana a intervenit pentru gestionarea unui număr de 7.291 evenimente, din care 5403 intervenţii SMURD şi 1888 intervenţii de stingere a incendiilor, asistenţă persoane, misiuni pirotehnice şi intervenţii pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase. Au fost monitorizate 11 alunecări de teren în unităţile administrativ teritoriale din judeţ şi 1623 transporturi de substanţe şi deşeuri periculoase, respectiv transporturi cu regim special. De asemenea, în anul 2012 s-au primit 66 mesaje de prevenire privind fenomene meteorologice sau hidrologice periculoase, fiind retransmise prin SMS, fax şi e-mail, către membrii CJSU, şi CLSU respectiv către instituţiile cu funcţii de sprijin printr-un număr de aproximativ 12.000 mesaje de înştiinţare.

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !