15 mai, ultima zi de depunere a cererii pe suprafaţă

De Simona Albinaru
15 mai, ultima zi de depunere a cererii pe suprafaţă
Numai până la 15 mai fermierii din judeţul Bihor care utilizează teren agricol pot depune cererea unică de plată pe suprafaţă fără penalităţi.

Începând cu data de 16 mai se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, iar după data de 10 iunie 2014 cererea de plată nu mai este admisă la calcul.

Până săptămâna trecută, la APIA Centrul Judeţean Bihor au fost depuse un număr de aproximativ 31.000 de cereri, numărul total de cereri depuse în anul 2013 fiind de 39.252.

Subvenţii

În anul 2014, din fondurile europene F.E.G.A., F.E.A.D.R. şi bugetul naţional, prin intermediul APIA, se acordă fermierilor plăţi în cadrul următoarelor scheme/măsuri de sprijin: Schema de Plată Unică pe Suprafaţă (S.A.P.S.), ANT (Ajutoare Naţionale Tranzitorii), Schema de plată separată pentru zahăr şi Schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decât zona montană.

De asemenea, sunt prevăzute măsuri cu finanţare F.E.A.D.R. şi buget naţional, ce vizează acordarea de plăţi compensatorii pe suprafaţă pentru utilizatorii de terenuri agricole în cadrul Măsurii 211 – Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate – ZMD, Măsurii 212 – Plăţi compensatorii pentru zonele specific şi semnificativ defavorizate din punct de vedere natural – ZSD şi ZDS şi Măsurii 214- Plăţi de Agro-mediu.

Beneficiarii plăţilor directe pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care utilizează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari sau altele asemenea. Arendatorul, concedentul şi/sau locatorul nu beneficiază de plăţi directe pentru terenul arendat, concesionat şi/sau închiriat.

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor/măsurilor de plată, potenţialii beneficiari trebuie să depună anual la APIA cererea unică de plată pe suprafaţă şi să îndeplinească condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale. Pentru depunerea cererilor, fermierii care utilizează suprafeţe de teren sub 50 de hectare trebuie să se adreseze Centrului local APIA unde este arondat respectiv cei care utilizează suprafeţe de teren mai mari de 50 hectare Centrului Judeţean al APIA Bihor.

Probleme întâmpinate

Fermierii bihoreni trebuie să ştie că cererile se depun în nume personal iar în cazul în care fermierii sunt reprezentaţi de alte persoane este obligatorie prezentarea documentului de împuternicire şi cartea respectiv buletinul de identitate a reprezentantului şi a celui reprezentat în original.

„Reiterez apelul făcut către fermierii care au depus cereri unice de plată şi în special către proprietarii sau administratorii de pajişti permanente bihoreni, având în vedere că în perioada imediat următoare vor avea loc controale prin teledetecţie şi controale clasice pe teren să-şi îndeplinească angajamentele asumate cu privire la respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu. Nerespectarea de către agricultori a normelor de ecocondiţionalitate poate conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai mulţi ani”, a punctat directorul APIA Bihor.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !