200.000 euro, plăţi din urmă

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
2Comentarii
200.000 euro, plăţi din urmă
OTL SA trebuie să le plătească actualilor şi foştilor angajaţi orele suplimentare, sâmbetele şi duminicile lucrate în urmă cu ani de zile.

OTL SA a pierdut, la finele anului trecut, la Tribunal, procesul intentat de sindicatul Transloc pentru plata din urmă a orelor suplimentare efectuate în urmă cu ani de zile. „În perioada 2006 – 2008 nu era reglementată corect plata orelor suplimentare”, spune Istvan Csuzi, managerul OTL SA. Acesta apreciază că doar „o parte din dreptate” a fost înfăptuită prin decizia Tribunalului.

„Orele de sâmbătă şi duminică sunt interpretate ca trebuind să fie plătite cu spor de 100%. Aici va trebui să avem o analiză a pârghiilor legale de care dispunem”, mai zice managerul.

„Noi am intentat procesul după ce un control al ITM a rămas fără efecte. Raportul ITM ne dădea dreptate, aveam dreptul la plata orelor suplimentare, dar conducerea nu a vrut nicicum să se conformeze”, ne-a declarat Virgil Mând, lider al sindicatului din OTL SA.

Societatea locală de transport în comun a achitat, zilele acestea, prima tranşă din sumele datorate şoferilor, vatmanilor şi unora dintre foştii controlori pentru orele suplimentare efectuate încă înainte de anul 2008. OTL SA a pierdut, la Tribunalul Bihor, procesul intentat de sindicat şi, chiar dacă mai are căi de atac, legea conflictelor de muncă impune efectuarea de plăţi.

Bani de weekend

„Noi am intentat procesul după ce un control al ITM a rămas fără efecte. Raportul ITM ne dădea dreptate, aveam dreptul la plata orelor suplimentare, dar conducerea nu a vrut nicicum să se conformeze”, ne-a declarat Virgil Mând, lider al sindicatului din OTL SA.
Conform acestuia, banii se achită mai ales către şoferii şi vatmanii angajaţi ai OTL dar şi către unii dintre foştii controlori.
După ce sindicatul a pornit procesul, OTL SA a reglementat plata orelor suplimentare în cadrul contractului colectiv, mai spune Mânz.
„Conflictul a fost aplanat. În Adunarea Generală a Acţionarilor şi în urma discuţiilor cu sindicatul s-a stabilit şi calendarul plăţilor. 10% a fost plătit către fiecare, 30% se va achita până în 31 martie iar diferenţa până la finalul lunii septembrie”, declară Mânz.

Nu e definitivă

„Dacă avem o sentinţă cu titlu executoriu, chiar dacă nu e definitivă, nici nu se pune problema să nu ne conformăm”, spune managerul Csuzi Istvan despre procesul pe care OTL l-a pierdut în faţa anajaţilor, la finele anului trecut.

Csuzi apreciază că rezoluţia instanţei reflectă „o parte de dreptate”, şi anume cea referitoare la plata orelor suplimentare. Nu e la fel de convins că aceasta este corectă în ceea ce priveşte plata sâmbetelor şi duminicilor cu spor de 100%. „Aici va trebui să avem o nouă analiză a pârghiilor legale de care dispunem”, precizează el.

„Aceste plăţi retroactive, care ne îngreunează bugetul de venituri şi cheltuieli în acest moment, nu provoacă, încă, sincope de funcţionare. Sperăm că ne vom putea achita de aceste plăţi fără o perturbare a activităţii curente”, ne-a declarat Csuzi.

De plăţi „din urmă” nu a fost scutită nici Primăria. În urma unor procese care au arătat că unele concedieri s-au făcut fără bază legală, executivul a avut de achitat drepturi salariale sau a trebuit să reangajeze pe post persoane concediate, cu plata de compensaţii băneşti.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor