22 de comune în concursul „D’ale porcului”

De Veronica Bursaşiu
22 de comune în concursul „D’ale porcului”
Vizitatorii vor putea degusta produse din concurs pe baza unor tichete de masă oferite de organizatori.


Concursul de preparare tradiţională a porcului, între comunele din Bihor, are ca scop promovarea şi conservarea tradiţiilor populare şi va avea loc sâmbătă, 10 ianuarie 2015, în parcarea ERA Shopping Park Oradea. Pe toată durata desfăşurării Festivalului, pe scena special amenajată vor avea loc manifestări cultural-artistice şi concursuri cu publicul. Moderator al evenimentului va fi Văru’ Săndel. Bucatele tradiționale vor fi degustate de vizitatori, care vor primi tichete de masă, puse în vânzare de organizatori. Pe baza acestora, doritorii vor primi porții consistente de toroș, cârnați, caltaboș și jumări.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Bihor – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia Culturală D’ART.
În concurs s-au înscris 22 de comune: Auşeu, Borş, Căbeşti, Diosig, Girişu de Criş, Ineu de Criş, Mădăras, Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Popeşti, Răbăgani, Săcuieni, Sânnicolau Român, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Toboliu, Tulca, Vadu Crişului, Valea lui Mihai şi Vârciorog. Sunt invitate şi două echipe din Ungaria, din Bekeş şi din Derecske- localităţi care găzduiesc anual astfel de evenimente.

Primarul de Pomezeu, Ioan Șora, președintele Asociației Comunelor din România, filiala Bihor spune că „Festivalul va începe de la ora 8 dimineața, cu ritualul degustatul pălincii. O să fie mâncare tradițională, se va pune accentul foarte mare pe igienă. Cortul care va putea să dea cele mai multe tichete va beneficia de cel mai mare punctaj, pe urmă juriul va stabili diferenţa de punctaj de 50%. Juriul va fi format din oameni de vază din comunele bihorene şi din bucătari. „Dorim să aducem mai aproape de orădeni și de oamenii care trăiesc în zona Oradiei tradițiile populare. Necesitatea organizării festivalului s-a profilat în ultimii doi ani. Asociația Firmelor Bihorene a încercat să răspundă acestei necesităţi şi prin înființarea acelei piețe pe care am derulat-o pe timpul verii în Oradea”, spune Radu Silaghi, directorul executiv al Asociației Firmelor Bihorene. Cele mai bune trei echipe vor fi premiate, iar vizitatorii vor avea parte de concerte şi concursuri.

Printre parteneri se numără ERA Shopping Park Oradea, Nutrientul Palota, Kogayon Studio Oradea, Proper Marketing & Events Oradea, Sinton Expert Oradea şi Virtual Craft Oradea. De asemenea, printre parteneri se vor număra mai multe instituţii publice bihorene, respectiv Primăria municipiului Oradea, D.S.V.S.A. Bihor, I.P.J. Bihor, I.J.J. Bihor, I.S.U. Bihor, S.J.A. Bihor, Garnizoana Oradea şi Teatrul Regina Maria Oradea. Evenimentul va fi transmis în direct pe internet, pe site-ul www.fcdp.ro.

Programul Festivalului:

– Degustare de pălincă – CONCURS
– Pârjolire porci – CONCURS
– Prelucrare porc
– Degustare toroş – CONCURS
– Degustare cârnaţi, caltaboşi, jumări – CONCURS
– Degustare preparate locale speciale – CONCURS
– Cina festivă (pentru participanţi, organizatori )



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !