45 de mașini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci, la Oradea

Reactualizat la:
45 de mașini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci, la Oradea
Expoziţia de la Muzeul Ţării Crişurilor prezintă 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci. Toate cele 45 de obiecte sunt realizate din lemn şi respectă pînă în ultimul amănunt schiţele din caietele lui Leonardo da Vinci.

A sosit momentul mult aşteptat. Muzeul Ţării Crişurilor anunţă deschiderea pentru public a expoziţiei interactive „Invenţiile unui geniu. Maşinile lui Leonardo da Vinci”, începând de sâmbătă, 17 martie, vor putea fi văzute la sediul din strada Armatei Române nr. 1/A.

Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci) a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, filozof, anatomist, geolog, botanist, scriitor, fiind considerat cel mai de seamă reprezentant al perioadei renascentiste italiene, geniul său creator şi spiritul său inventiv punându-şi amprenta asupra epocii în care a trăit, dar şi asupra istoriei întregii omeniri. Ca inginer, Leonardo da Vinci a conceput, printre altele, maşini de zbor, un tanc, maşină de socotit, însă puţine din invenţiile sale au fost puse în practică în timpul vieţii sale.

Fiecare model din cadrul expoziţiei este însoţit de o copie a schiţei originale şi de detalii cu privire la aplicaţiile gândite de Leonardo da Vinci pentru fiecare invenţie în parte.

Printre cele 45 de piese amintim: bicicleta, ferăstrăul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, şurubul lui Arhimede, planorul etc. Cele 45 de modele nu au fost realizate în timpul vieţii lui Leonardo da Vinci, dar reconstituirile demonstrează că ele sunt perfect funcţionale. În expoziţia de la Oradea, pe o suprafaţă de 400 mp, pot fi văzute machete realizate la scară, din materialele prevăzute în schiţă.

Exponatele vor fi grupate pe patru categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile, maşini de război. Vizitatorii pot interacţiona cu 15 exponate, care sunt finalizate în mărime naturală. De asemenea, în expoziţie va exista o sală interactivă cu patru computere, unde doritorii vor putea descoperi informaţii despre Leonardo da Vinci.

afis-leonardo

Expoziţia va putea fi vizitată până în 10 iunie 2018. Organizatorii acestei expoziţii sunt Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Muzeul „Leonardo da Vinci” din Florenţa (Italia), Niccolai SNC Teknoart din Florenţa (Italia), Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Discover Bihor şi Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor”. Sponsorii evenimentului: D&C Oradea, Compania de Călătorii Eximtur România, Cesal S.A. Oradea.

Program muzeu:

Luni: închis; marţi, joi, sâmbătă: orele 10:00-15:00; miercuri, vineri, duminică: orele 10:00-18:00.

Grupurile (minim 15 persoane, maxim 30 de persoane) pot intra doar cu programare prealabilă la tel. şi fax 0259/479.918, între orele 9:00-15:30.

Programările se vor face din jumătate în jumătate de oră pentru a se evita aglomeraţia, începând cu ora 10:00, iar ultima intrare va fi permisă cu o jumătate de oră înainte de închiderea programului muzeului.

Preţul biletelor: 12 lei – adulţi; 6 lei – elevi, studenţi, pensionari.

Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !