bihon.ro Web analytics

45 de mașini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci, la Oradea

Reactualizat la:

45 de mașini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci, la Oradea

Reactualizat la:
Expoziţia de la Muzeul Ţării Crişurilor prezintă 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci. Toate cele 45 de obiecte sunt realizate din lemn şi respectă pînă în ultimul amănunt schiţele din caietele lui Leonardo da Vinci.
Scris de farcas - Expoziţia de la Muzeul Ţării Crişurilor prezintă 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci. Toate cele 45 de obiecte sunt realizate din lemn şi respectă pînă în ultimul amănunt schiţele din caietele lui Leonardo da Vinci.

A sosit momentul mult aşteptat. Muzeul Ţării Crişurilor anunţă deschiderea pentru public a expoziţiei interactive „Invenţiile unui geniu. Maşinile lui Leonardo da Vinci”, începând de sâmbătă, 17 martie, vor putea fi văzute la sediul din strada Armatei Române nr. 1/A.

Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci) a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, filozof, anatomist, geolog, botanist, scriitor, fiind considerat cel mai de seamă reprezentant al perioadei renascentiste italiene, geniul său creator şi spiritul său inventiv punându-şi amprenta asupra epocii în care a trăit, dar şi asupra istoriei întregii omeniri. Ca inginer, Leonardo da Vinci a conceput, printre altele, maşini de zbor, un tanc, maşină de socotit, însă puţine din invenţiile sale au fost puse în practică în timpul vieţii sale.

Fiecare model din cadrul expoziţiei este însoţit de o copie a schiţei originale şi de detalii cu privire la aplicaţiile gândite de Leonardo da Vinci pentru fiecare invenţie în parte.

Printre cele 45 de piese amintim: bicicleta, ferăstrăul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, şurubul lui Arhimede, planorul etc. Cele 45 de modele nu au fost realizate în timpul vieţii lui Leonardo da Vinci, dar reconstituirile demonstrează că ele sunt perfect funcţionale. În expoziţia de la Oradea, pe o suprafaţă de 400 mp, pot fi văzute machete realizate la scară, din materialele prevăzute în schiţă.

Exponatele vor fi grupate pe patru categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile, maşini de război. Vizitatorii pot interacţiona cu 15 exponate, care sunt finalizate în mărime naturală. De asemenea, în expoziţie va exista o sală interactivă cu patru computere, unde doritorii vor putea descoperi informaţii despre Leonardo da Vinci.

afis-leonardo

Expoziţia va putea fi vizitată până în 10 iunie 2018. Organizatorii acestei expoziţii sunt Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Muzeul „Leonardo da Vinci” din Florenţa (Italia), Niccolai SNC Teknoart din Florenţa (Italia), Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Discover Bihor şi Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor”. Sponsorii evenimentului: D&C Oradea, Compania de Călătorii Eximtur România, Cesal S.A. Oradea.

Program muzeu:

Luni: închis; marţi, joi, sâmbătă: orele 10:00-15:00; miercuri, vineri, duminică: orele 10:00-18:00.

Grupurile (minim 15 persoane, maxim 30 de persoane) pot intra doar cu programare prealabilă la tel. şi fax 0259/479.918, între orele 9:00-15:30.

Programările se vor face din jumătate în jumătate de oră pentru a se evita aglomeraţia, începând cu ora 10:00, iar ultima intrare va fi permisă cu o jumătate de oră înainte de închiderea programului muzeului.

Preţul biletelor: 12 lei – adulţi; 6 lei – elevi, studenţi, pensionari.

Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Află De Ce ”Uită” Oamenii De Sala De Fitness După Luna Ianuarie !
  E ușor să stabilești scopuri la începutul fiecărui an, dar lucrurile se complică atunci când trebuie îndeplinite.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rezultat negativ și pentru bărbatul izolat la Infecțioase. 148 de autoizolați, iar cifrele sunt în urcare
  Și rezultatul probelor de laborator pentru bărbatul internat în izolator la secția de Infecțioase a Spitalului Curteanu este negativ, la fel ca cel al femeii internată și ea în același loc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alcoolemie de 1,54 la mie: bihorean prins beat criță și cu permisul suspendat la volan
  Un bărba de 40 de ani din Popești a fost oprit de polițiști în timp ce conducea un autoturism, având permisul suspendat și sub influența băuturilor alcoolice. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  DSP Bihor: Definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)
  Direcția de Sănătate Publică Bihor a transmis joi, 27 februarie, definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Eveniment caritabil cu rochii de mireasă și rochii de seară pentru Noel
  Târgul, ce are drept scop strângerea de fonduri pentru micuțul Noel, va avea loc duminică, 1 martie, în sala Florica Ungur unde vor fi expuse rochii de mireasă, rochii de seară și accesorii pentru nuntă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vineri, ziua porților deschise la pompieri: demonstrații, prezentare echipamente și exerciții demonstrative
  Vineri, între orele 10:00 – 14:00, pompierii din Bihor pot fi vizitați și admirați când fac demonstrații.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.