bihon.ro Web analytics

45 de mașini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci, la Oradea

Reactualizat la:

45 de mașini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci, la Oradea

Reactualizat la:
Expoziţia de la Muzeul Ţării Crişurilor prezintă 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci. Toate cele 45 de obiecte sunt realizate din lemn şi respectă pînă în ultimul amănunt schiţele din caietele lui Leonardo da Vinci.
Scris de farcas - Expoziţia de la Muzeul Ţării Crişurilor prezintă 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci. Toate cele 45 de obiecte sunt realizate din lemn şi respectă pînă în ultimul amănunt schiţele din caietele lui Leonardo da Vinci.

A sosit momentul mult aşteptat. Muzeul Ţării Crişurilor anunţă deschiderea pentru public a expoziţiei interactive „Invenţiile unui geniu. Maşinile lui Leonardo da Vinci”, începând de sâmbătă, 17 martie, vor putea fi văzute la sediul din strada Armatei Române nr. 1/A.

Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci) a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, filozof, anatomist, geolog, botanist, scriitor, fiind considerat cel mai de seamă reprezentant al perioadei renascentiste italiene, geniul său creator şi spiritul său inventiv punându-şi amprenta asupra epocii în care a trăit, dar şi asupra istoriei întregii omeniri. Ca inginer, Leonardo da Vinci a conceput, printre altele, maşini de zbor, un tanc, maşină de socotit, însă puţine din invenţiile sale au fost puse în practică în timpul vieţii sale.

Fiecare model din cadrul expoziţiei este însoţit de o copie a schiţei originale şi de detalii cu privire la aplicaţiile gândite de Leonardo da Vinci pentru fiecare invenţie în parte.

Printre cele 45 de piese amintim: bicicleta, ferăstrăul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, şurubul lui Arhimede, planorul etc. Cele 45 de modele nu au fost realizate în timpul vieţii lui Leonardo da Vinci, dar reconstituirile demonstrează că ele sunt perfect funcţionale. În expoziţia de la Oradea, pe o suprafaţă de 400 mp, pot fi văzute machete realizate la scară, din materialele prevăzute în schiţă.

Exponatele vor fi grupate pe patru categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile, maşini de război. Vizitatorii pot interacţiona cu 15 exponate, care sunt finalizate în mărime naturală. De asemenea, în expoziţie va exista o sală interactivă cu patru computere, unde doritorii vor putea descoperi informaţii despre Leonardo da Vinci.

afis-leonardo

Expoziţia va putea fi vizitată până în 10 iunie 2018. Organizatorii acestei expoziţii sunt Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Muzeul „Leonardo da Vinci” din Florenţa (Italia), Niccolai SNC Teknoart din Florenţa (Italia), Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Discover Bihor şi Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor”. Sponsorii evenimentului: D&C Oradea, Compania de Călătorii Eximtur România, Cesal S.A. Oradea.

Program muzeu:

Luni: închis; marţi, joi, sâmbătă: orele 10:00-15:00; miercuri, vineri, duminică: orele 10:00-18:00.

Grupurile (minim 15 persoane, maxim 30 de persoane) pot intra doar cu programare prealabilă la tel. şi fax 0259/479.918, între orele 9:00-15:30.

Programările se vor face din jumătate în jumătate de oră pentru a se evita aglomeraţia, începând cu ora 10:00, iar ultima intrare va fi permisă cu o jumătate de oră înainte de închiderea programului muzeului.

Preţul biletelor: 12 lei – adulţi; 6 lei – elevi, studenţi, pensionari.

Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Coronavirus: Pragul de 1 milion de cazuri de infectare la nivel mondial a fost depășit. Peste 50.000 decese
  Potrivit centralizărilor realizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul de cazuri de infectare la nivel global cu virusul COVID-19, a depășit pragul de un milion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pacienții de la UPU Spitalul de Urgență sunt testați de coronavirus
  Pacienții care se prezintă cu afecțiuni non-Covid la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, sunt testați și, în cazul în care sunt depistați și cu Covid, sunt direcționați către Spitalul Dr. Gavril Curteanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mӧmax închide magazinele din Oradea și Timișoara
  În contextul pandemiei mondiale COVID-19, instituită și în România, retailerul austriac mӧmax respectă ordonanțele autorităților naționale și închide temporar cele două magazine din Timișoara și Oradea, până când situația va reveni sub control deplin și perioada de izolare la domiciliu se va sfârși.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România a făcut într-o lună aproximativ jumătate din testele făcute de Germania într-o zi
  România a făcut primele teste de coronavirus în data de 2 martie, transmite Grupul de Comunicare Strategică. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la prelungirea drumului expres. Vezi când se estimează că se va deschide circulației
  Pe viaduct se face suprabetonarea. Drumul e aproape gata pe bucata Suişului - viaduct şi în lucru, pe bucăţica viaduct - ieşirea spre Biharia. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic în izolare. Centrul de permanență Vadu Crișului închis
  Ca urmare a faptului că unul dintre medicii care asigurau asistență medicală la Centrul de permanență din Vadu Crișului a intrat în izolare, fiindcă a avut contact cu pacientul infectat cu COVID 19 din Bulz, unitatea medicală se închide.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.