64% dintre europeni încă vor să lucreze la Stat!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
Madi Sharma Foto: O. Andrei
Madi Sharma Foto: O. Andrei
Prezentă la Oradea, businesswoman Madi Sharma crede că secretul dezvoltării Oradiei şi Bihorului este spiritul antreprenorial generalizat.


„Tu trebuie să fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în jurul tău – fără scuze!”. Acesta este motto-ul britanicei de origine indiană, Madi Sharma, inspirat din Mahatma Ghandi. Prezentă la Oradea la invitația europarlamentarului PSD Emilian Pavel, britanica de origine indiană Madi Sharma, membru al Comitetului Economic și Social European şi cunoscut om de afaceri ce pune accentul pe etică, a afirmat, sâmbătă, că 64% dintre europeni încă se gândesc la o carieră în serviciile și instituțiile publice și mai puțin la a porni o afacere proprie. Un procent socotit a fi mult prea mare, încă. Madi Sharma circulă în mai multe ţări europene pentru a promova antreprenoriatul. „Şi Marea Britanie se concentrează pe încurajarea antreprenoriatului, prin care să mute grupul de oameni care beneficiază de ajutor social în cel de posibil viitori angajatori și, în al doilea rând, pe a regândi sistemul de educație, care trebuie actualizat la societatea modernă, ca să coincidă cu nevoile mediului de afaceri”, arată Madi Sharma, provocată fiind de o întrebare adresată de către redactorul JB. Aceasta în contextul în care tot mai mulţi antreprenori locali, din Bihor, se plâng de lipsa forţei de muncă, o lipsă generată de faptul că tot mai mulţi posibili angajaţi preferă să trăiască din ajutoare sociale şi alte ciubucuri, decât să îşi găsească un loc de muncă şi să îşi construiască o carieră, indiferent care ar fi aceasta.

Platformă pentru dezvoltare

Madi Sharma s-a aflat vineri și sâmbătă la Oradea, unde a avut întâlniri cu studenți și femei fără loc de muncă. În cursul zilei de sâmbătă, britanica a moderat o masă rotundă, intitulată „Acțiuni concrete împreună”, la care au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale și județene, directorul ADRNV – Marcel Boloş, reprezentanţi ai mediului de afaceri bihorean și ai mediului universitar. Discuțiile au avut ca obiectiv cristalizarea unor obiective pe care şi le-ar cristaliza comunitatea locală, în întregul ei, pentru dezvoltarea zonei.

Potrivit eurodeputatului Emilian Pavel, ideile și propunerile formulate în acest sens ar urma să își găsească locul pe o platformă online dedicată. De asemenea, eurodeputatul va demara crearea unei asociaţii care să urmărească obiectivele enunţate în dezbaterea găzduită sâmbătă de Sala Mare a Prefecturii. Inițiativa acestei platforme de dezvoltare reprezintă un proiect-pilot în România, după cum a precizat Madi Sharma, iar sâmbătă la Oradea a avut loc o primă întâlnire a grupului de acțiune.

Întors din SUA, unde a fost într-o vizită de lucru a unei delegaţii europarlamentare în Sillicon Valley şi la universităţile Stanford şi Berkeley, eurodeputatul Emilian Pavel a vorbit, la rându-i, de nevoia dezvoltării spiritului antreprenorial: „Să aducem inovaţia în Oradea. În jumătate din ţările europene, s-au introdus clase opţionale pentru programare încă din clasa I. Noi, românii, putem fi mai mult decât subantreprenori, pentru că noi azi programăm pentru alţii”.

„Paşi mici, simpli şi deştepţi”

„Schimbarea nu vine peste noapte. Însă vine în paşi mici, simpli şi deştepţi. Este bine să ne facem planuri, dar cu agendă şi cu termene-limită. Este important ca oamenii să vadă că se întâmplă ceva după această dezbatere. Comunicare şi transparenţă. Vrem o viziune care corespunde tuturor, dar responsabilitatea aparţine tuturor. Nu pot avea scuze. Ar fi benefic să se folosească ambasadori ai intereselor regiunii. Există o migrare a creierelor, însă nu avem voie să ne plângem, în încercarea de a atrage investitori privaţi”, crede Madi Sharma, cu referire la Oradea şi Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !