71 de ani de la eliberarea Auschwitz-ului

De Oana Farcas
3Comentarii
„Arbeit macht frei”
„Arbeit macht frei”
Ziua de 27 ianuarie reprezintă momentul eliberării de către armata sovietică a prizonierilor din cel mai mare lagăr de exterminare – Auschwitz-Birkenau.

Ziua de 27 ianuarie este dedicată Comemorării Victimelor Holocaustului. Această comemorare a fost decretată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în şedinţa plenară din 1 noiembrie 2005.

Data nu a fost aleasă întâmplător întrucât, la 27 ianuarie 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. Peste 7.500 de prizonieri au fost eliberaţi în acea zi pe poarta pe care, şi astăzi, stă marcat îndemnul nazist: „ Arbeit macht frei!/ Munca te eliberează!”.

Auschwitz a fost lagărul de concentrare în care sistemul nazist şi-a perfecţionat tehnicile de ucidere în masă. Naziștii au deportat la Auschwitz evrei din întreaga Europă. Împreună cu aceștia, numeroase grupuri etnice, precum: sintii și romii, au fost vânate și ucise în camere de gazare, iar mai apoi duse în uriașele crematorii de unde li se pierdea orice urmă.

Numărul celor ucişi în timpul Holocaustului nu este cunoscut cu exactitate. Istoricii arată că Holocaustul a avut ca rezultat uciderea a peste 6 milioane de evrei europeni şi milioane de persoane de alte naţionalităţi de către regimul nazist german.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor