9 Mai, semnificatii amestecate

De Cristina Ghilea
2Comentarii
9 Mai, semnificatii amestecate
9 Mai e Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat a României şi Ziua Victoriei împotriva Fascismului, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial pe frontul de est din Europa.

La Oradea, momentul este punctat anual cu oficialităţi, discursuri şi paradă militară, deşi semnificaţiile sale se cam amestecă în conştiinţa publicului. În acest an, în ciuda vremii superbe, pe platoul din Parcul 1 Decembrie abia dacă se puteau număra vreo 30 de „civili”. Poate că nici recentul atac al Uniunii Europene la „micul” nostru naţional n-a avut darul de-a creşte avântul orădenilor spre celebrarea Zilei Europei.

Grosul participanţilor la evenimentele propuse de Prefectură l-au constituit politicienii: prezenţi ca atare, sub stindardele partidelor sau în calitate de instituţii publice, funcţii la care au ajuns tot de pe trambulina politică.

Tipic orădean

Ceremonia de la poalele Ostaşului Român s-a derulat după un tipic ce nu lasă loc pentru prea multe surprize: o slujbă religioasă ortodoxă, discursuri şi defilarea unităţilor militare în sunetul muzicii de fantară. În rândul oficialităţilor s-au remarcat senatorul Gavrilă Ghilea, deputatul Ioan Cupşa, şefii Consiliului Judeţean – preşedintele Cornel Popa şi vicele Ioan Mang, viceprimarii Ovidiu Mureşan şi Mircea Mălan sau noul şef al Poliției de Frontieră, chestorul Dan Fătuloiu. Ajunse cu întârziere la ceremonie şi-au ocupat locurile „în dispozitiv” şi deputata Florica Cherecheş împreună cu europarlamentarul Norica Nicolai.

După slujba religioasă, microfonul a trecut la prefectul Claudiu Pop, care a dat citire unui scurt discurs în care a punctat cele trei semnificaţii ale zilei de ieri. I-a urmat, cu detalii istorice şi cu aprecieri personale, prof. univ. dr. Mihai Drecin, cel care a preferat să-şi construiască intervenţia în jurul prestaţiei armatei române în relaţie cu elitele politice ale vremurilor. Corul Traian Moşoiu a încheiat momentul evocator cu un scurt recital de marşuri militare şi, cu defilarea unităţilor militare şi prezentarea onorului ceremonia a fost declarată închisă. 

Remarcabili prin absenţă au fost reprezentanţii UDMR dar şi primarul Ilie Bolojan. Acesta din urmă are o „scuză”: se va afla azi la Bucureşti, la evenimentele dedicate Zilei Monarhiei. În ton cu preferinţele edilului şef, un orădean între două vârste a cerut să ştie dacă „este ceva anunţat şi pentru 10 Mai?” A fost dezamăgit la vestea că 10 Mai, la Oradea, este o zi ca oricare alta. În opinia sa, această zi ar fi meritat mai degrabă fast şi onoruri decât tripla comemorare din 9 Mai. „Aha… Deci 10 Mai a fost înghiţită de 9 Mai. Păcat”, ne-a împărtăşit omul dezamăgirea sa.

 

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor