ABA Crişuri alături de Clubul Copiilor şi Elevilor din Beiuş

De Simona Albinaru
Mediul, protejat
Mediul, protejat
Ecologiştii de la Clubul Copiilor şi Elevilor din Beiuş au participat de curând la o dezbatere organizată de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri pe tema: „Zonele umede şi agricultura”.

Dezbaterea a avut loc în laboratorul de Protecţia Mediului din cadrul Clubului şi a reunit peste 40 de elevi şi cadre didactice. Individual sau în echipe, cu desene sau caricaturi, cu poezie sau texte din enciclopedie, fiecare ecologist a dorit să transmită un mesaj clar şi anume:„Nu distrugeţi zonele umede căci ele reprezinţă un mediul propice de supravieţuire şi dezvoltare pentru numeroase specii de plante, păsări şi animale.”

Reprezentanţii ABA Crişuri au moderat dezbaterea şi le-au furnizat participanţilor informaţii despre zonele protejate din bazinul hidrografic Crişuri. Astfel, ecologiştii din Beiuş au aflat că în România exista 89 de zone umede recunoscute la nivel internaţional, iar cea mai mare zonă umedă din Europa este Delta Dunării.

Habitate protejate

În Bazinul Hidrografic Crişuri există zone protejate pentru habitate sau specii, unde apa este un factor important. Suprafaţa acestor zone este de aproape 2500 kmp, reprezentând 16,8% din suprafata bazinului hidrografic Crişuri. O mare parte a acestor zone protejate este situată în perimetrul Parcului Natural Apuseni, a Parcului Natural Cefa precum şi în Defileul Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb.

Primul Registru al Zonelor Protejate a fost întocmit în anul 2005 şi conţinea 14 zone protejate, iar în prezent, numărul acestora a ajuns la 32.

În urma studiilor efectuate pe teren, au fost identificate 7 specii prioritare şi 17 tipuri de habitate prioritare. Printre speciile prioritare din bazinul Crişuri amintim: ursul brun, lupul, broasca de pământ brună, fluturele ţestos, fluturele omidei-urs, racul de ponoare şi clopoţelul.

„În bazinul Hidrografic Crişuri, din totalul de 32 de zone protejate pentru protecţia habitatelor şi speciilor care au legătură cu apa, un număr de 26 de zone au custozi sau administratori”, a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crisuri.

Zonele umede contribuie la menţinerea calităţii mediului prin rolul lor multiplu: controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor precum şi atenuarea schimbărilor climatice.

„Clubul Copiilor şi Elevilor Beiuş organizeaza periodic acţiuni de voluntariat sau centre de studiu pentru protecţia mediului însă, din păcate, de cele mai multe ori elevii nu sunt încurajaţi să participe. Prin parteneriatele cu instituţiile publice dorim să îi sprijinim pe cei care se implică în mod activ în protejarea mediului. Acţiunea dedicată Zonele Umede a fost un foarte bun prilej, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, de a cunoaşte mai în amănunt bogăţiile naturale ale zonei în care locuiesc” a declarat Florica Gabor, profesor coordonator centru de Protecţia Mediului.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !