ABC-ul de pe Podul Dacia, praf si pulbere

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
16Comentarii
ABC-ul de pe Podul Dacia, praf si pulbere
Magazinul care bloca ambiţiile rutier-urbanistice ale edililor a fost pus la pământ în ajun de Sfântă Mărie.

Demolarea construcţiei s-a făcut în condiţiile în care Primăria este în continuare în proces cu familia Cosma, proprietara afacerii desfiinţate marţi. „Au pierdut procesul pe măsura exproprierii dar ne judecăm în continuare pe sumă”, ne-a spus Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO). Conform acestuia, joia trecută a avut loc predarea amplasamentului într-o manieră „amicală”, între Gavril Cosma, proprietarul ABC-ului non stop şi AIO iar vineri s-au început pregătirile pentru demolare.

Construcţia a fost demolată de utilajele şi muncitorii de la Selina, deşi Primăria are un contract pentru astfel de lucrări cu OTL-ul. Pentru demolarea a 90 de mp de construcţie, Selina va înacasa 7.000 lei plus TVA.

„Avem un contract cu Primăria pentru demolat construcţii uşoare. Procedura este că suntem anunţaţi cu câteva zile înainte de lucrare, dar acum nu ne-a anunţat nimeni, acum aflu că s-a demolat acolo”, spunea miercuri, directorul Csuzi Istvan.

Exproprierea terenului de la capătul Podului Dacia spre Centrul Civic a început în mai 2011, când Consiliul local a votat proiectul „Realizare bandă rapidă de acces din B-dul Magheru spre Aleea E. Gojdu” şi declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor – terenuri şi construcţii, din zonă.

Printr-o decizia ulterioară a aleşilor locali, proprietarilor magazinului li s-a propus o despăgubire de 153.300 lei(la vremea respectivă aproximativ 40.000 euro), pe care familia Cosma a contestat-o în justiţie, procesul fiind încă în derulare.

Utilitate interpretabilă

Pe terenul astfel obţinut, primăria plănuieşte construirea unei aşa numite bretele de legătură rutieră între Podul Dacia şi aleea paralelă cu Crişul Repede. Utilitatea acesteia a fost deja contestată, dat fiind că cele două obiective au fost legate între ele înainte de construcţia aşa numitei giraţii turbo dar numărul de maşini care o tranzitau e mai degrabă neglijabil. Că aceasta este sau nu o rezolvare a vânzolelii din mega-giraţie rămâne de văzut.

Costul lucării, aşa cum reiese din proiectul de hotărâre votat anul trecut, este de peste 1,4 milioane lei, adică peste 340.000 euro, la cursul valutar de atunci iar durata de execuţie este de două luni. Pe actualul teren ocupat de construcţii şi spaţiu verde, edilii zic că vor amenaja şi 715 mp de parcare pe lângă drumuri şi trotuare. Directorul Beltechi a mai spus ieri, că realizarea acestora se va face fără tăierea arborilor din zonă, unii aflaţi acum în floarea vârstei…

 16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor