Activitatea Curţii de Apel, în cifre

De Cristian Horgoș
Activitatea Curţii de Apel, în cifre
Joi s-a desfăşurat şedinţa de bilanţ a Curţii de Apel Oradea ocazie cu care a fost prezentat raportul de activitate pe anul 2014.

La şedinţă au participat în calitate de invitaţi Robert Cazanciuc – Ministrul Justiţiei, judecător Marius Tudose – Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, trei membri ai CSM respectiv judecătorii Adrian Bordea, Horaţiu Dumbravă (fost preşedinte al CSM) şi Alexandru Şerban, precum şi doamnele judecător Erica Nistor şi Alexandra Iuliana Paştiu – preşedintele Curţilor de Apel Timişoara respectiv Alba Iulia.

Potrivit preşedintelui Curţii de Apel Oradea, judecătorul Andrei Rus, în cursul anului 2014, Curtea de Apel Oradea şi instanţele din circumscripţia acesteia au înregistrat un volum total de activitate de 125.463 cauze, fiind soluţionate un număr de 91.533 dosare, corespunzător unui indice general de operativitate de 75,8 %.

În ce priveşte volumul de activitate al Curţii de Apel Oradea pe anul 2014, numărul total al cauzelor de soluţionat a fost de 10.684, în scădere cu 27,89% faţă de cel din anul 2013.

Andrei Rus a explicat cău scăderea volumului de activitate se regăseşte în numărul mai redus de dosare nou înregistrate, în materie civilă mai ales, precum şi în efortul considerabil depus magistraţi în anii precedenţi pentru reducerea stocului de dosare, la începutul anului 2014 existând pe rol 1677 dosare, faţă de 5549 dosare în anul 2013 şi 5786 în 2012.

S-a constatat o stabilizare a numărului dosarelor nou intrate, 9007 faţă de 9268 în anul precedent, raportat la anii anteriori, când procentul de dosare nou intrate era semnificativ mai mare. Pe materii, cea mai mare pondere a dosarelor nou intrate au deţinut-o recursurile înregistrate în materia contenciosului administrativ şi fiscal, respectiv 5.465 dosare.

Încărcătura pe judecător prin prisma numărului de cauze soluţionate a fost în medie de 886 de dosare, mai redusă decât media la nivel naţional de 945 dosare/judecător şi cu toate acestea mai mare decât cea înregistrată la Curţile de Apel Braşov, Iaşi, Constanţa, Craiova şi Piteşti.

Indicele de operativitate realizat de Curtea de Apel Oradea a fost de 78,7%, fiind soluţionate un număr de 8.408 dosare, iar calitatea actului de justiţie realizat la nivelul instituţiei este subliniată de indicele redus de desfiinţare, de 0,96%.

Conducerea Curţii a subliniat şi efortul de unificare a practicii judiciare. „În întâlnirile noastre s-au luat în discuţie atât probleme de drept de imediată aplicabilitate cât şi soluţii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, hotărâri ale Curţii de Justiţie a Comunităţii Europene, apreciate ca având impact asupra propriei jurisprudenţe”, a explicat Rus.

Andrei Rus a concluzionat că, în anul 2014, volumul de activitate la nivelul Curţii de Apel Oradea a fost mai scăzut decât în anul precedent, indicele de operativitate se menţine în continuare ridicat, fapt care, corelat cu indicele de desfiinţare foarte redus, constituie premisele realizării unui act de justiţie de calitate.

La rândul său, şeful CSM – Marius Tudose a evidenţiat performanţele judecătoriilor din judeţ, care au soluţionat aproape 70.000 de dosare şi au avut indici de calitate foarte buni. Judecătorilor din judeţ Tudose le-a reproşat doar că nu se înscriu la examenele de promovare la Tribunal, unde e există posturi scoase la concurs.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !