Activităţi de prevenire cu preşcolari, elevi şi părinţi

De Alexandra Lăzureanu
Activităţi de prevenire cu preşcolari, elevi şi părinţi
Poliţiştii bihoreni au acţionat preventiv şi în luna noiembrie, pentru a preveni infracţionalitatea şi victimizarea în rândul copiilor.

În perioada 1 – 26 noiembrie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de poliţiştii de proximitate bihoreni au derulat o serie de activităţi preventive în instituţiile şcolare din judeţ, în scopul prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor sunt segmente ale prevenirii criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, mai cu seamă datorită caracteristicilor vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas. Nu în ultimul rând, din cauza capacităţii reduse de a sesiza pericolul, tinerii pot deveni cu uşurinţă şi victime ale unor infractori. Activităţile desfăşurate de poliţişti au constat în organizarea de întâlniri cu grupuri de preşcolari, elevi de gimnaziu, liceeni şi părinţi. Tematica prezentată în interacţiunea lor cu elevii a fost axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, prevenirea accidentelor rutiere, a violenţei în mediul şcolar, răspunderea penală a minorilor. În acest sens, au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvenţial, cauzele, factorii favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile (anturajul, consumul de alcool, substanţe etnobotanice etc.), consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social), diferitele situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situaţii de victimizare.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !