Acum comunica esecul

De Cristina Ghilea
Biro Rozalia şi Szabo Odon
Biro Rozalia şi Szabo Odon
Spune udemeristul Szabo Odon despre contracandidaţii săi din Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT).

La câteva ore înainte de finalizarea unui maraton electoral de 40 de ore, Szabo Odon, candidat UDMR pentru Parlament, şi-a făcut un bilanţ al „concentratului” de campanie electorală dar a prezentat şi câteva consideraţii despre contracandidaţii săi din PPMT.

Consilierul judeţean este convins că aceştia vor înregistra un scor electoral slab şi că vor lua din felia electorală a UDMR mai puţin chiar decât au rupt la alegerile locale. „Cred că în momentul de faţă se începe comunicarea eşecului. Szilagyi Zsolt este un comunicator foarte bun iar acum comunică eşecul cu aceste acuze de atacuri”, consideră Szabo.

Candidatul s-a aflat ieri la Oradea, după mai multe ore de campanie electorală intensivă, în colegiul 2 Săcuieni. „Am întâlnit o familie de negustori cinstiţi care s-au plâns că nu sunt lăsaţi să trăiască de instituţii care le vin mereu în control şi sunt mereu nevoiţi să găsească soluţii”, povesteşte candidatul. Szabo spune că, în urma discuţiilor cu aceştia a ajuns la concluzia că pentru (foarte) micii comercianţi ar ajunge o singură taxă şi că zelul controlator al instituţiilor statului nu se justifică. „Amenda e percepută de aceşti oameni ca un fel de taxă care trebuie plătită nu ca pe o justă procedură”, argumentează politicianul.

Centrele medicale de permanenţă din judeţ au fost alte puncte în programul maratonului electoral. În opinia udemeristului, acestea ar necesita un program naţional pentru dotarea cu aparatură, pentru motivarea sau constrângerea medicilor de familie să le deservească, dacă aceştia nu răspund la stimulentele propuse. „Aceste centre ar tria din pacienţii care ajung la UPU-urile din oraşe”, spune Szabo Odon. Lipsa căminelor de bătrâni de la sate, lipsa personalului educat, desfiinţarea locurilor de muncă, de exemplu cele de la Hanil, sunt alte probleme semnalate în colegiul Săcuieni.

Experienţa în agricultură i-a adus politicianului reale satisfacţii, după cum singur a mărturisit. De la cai de rasă, la fermele de găini sau gospodării cu vaci, Szabo Odon nu a ratat prea multe activităţi din zona sa. „Am pe hainele mele multe mirosuri de la atâtea grajduri în care am fost. Dar a fost fantastic”, susţine candidatul.

Acesta a prestat, în Borş, şi munca de distribuitor de presă. La prima oră, împreună cu o agentă locală, a distribuit cotidianele Jurnal bihorean şi Bihary Naplo. Alte contacte le-a avut cu poliţişti locali sau agenţi de pază care i-au relevat o îngrijorătoare creştere a numărului de delicte minore datorate mai ales sărăciei. Maratonul său electoral urma să se termine ieri după căderea nopţii dar ştafeta i-a fost predată Rozaliei Biro, candidat pentru Senat.

Aceasta şi-a gândit maratonul electoral într-o cheie socială: a relevat faptul că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la banii cheltuiţi ca ajutor social. „Consider necesară inventarierea problemelor sociale şi construirea unei economii de piaţă cu caracter social. În contextul prelungirii crizei economice, tot mai multe familii au nevoie de protecţie socială”, zice Biro Rozalia.

Întrebată dacă se teme că, din cauza conflictului cu Agenţia Naţională pentru Integritate, şi-ar putea pierde mandatul imediat după ce-l va fi câştigat, Biro a spus că ar începe liniştită noul mandat, după consultaţiile pe care le-a avut cu juriştii.

Cei doi candidaţi au ridicat şi problema regionalizării României, aruncând mănuşa contracandidaţilor din USL. „Cum pot susţine orice formă de reorganizare teritorială care nu are Oradea ca şi centru regional?!”, a cerut să afle Szabo Odon.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !