Adrian Dume „opera per sine” ?

De Cristian Horgoș
1Comentariu
Adrian Dume
Adrian Dume
Procurorii DNA Oradea l-au reţinut pe şeful CJPCT Bihor bănuindu-l de deconturi fictive prin „Opera per Sempre”.

Procurorii DNA Oradea l-au reţinut luni seară, pentru 24 de ore, pe Adrian Dumitru Dume, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj (ne)patrimonial.

Procurorii anticorupţie au arătat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora Adrian Dume ar fi conceput şi pus în aplicare un sistem de plată privind proiecte finanţate de CJCPCT Bihor, prin întocmirea unor documente false menite să ateste, din punct de vedere financiar, cheltuieli legate de organizarea şi desfăşurarea unor evenimente care nu au avut loc în realitate, pentru perioada mai – iulie 2013.

Concret, pe 24 mai, CJCPCT Bihor a organizat o sesiune de selecţie a unor proiecte care urmau să beneficieze, pe parcursul anului 2013, de finanţare nerambursabilă din fondurile acestei instituţii. Ca urmare a acestei selecţii, pentru două proiecte ale Asociaţiei „Opera per Sempre” s-a aprobat o finanţare în sumă totală de 50.000 lei.

„Ulterior, Asociaţia «Opera per Sempre» a înaintat la CJCPCT Bihor documente justificative referitoare la cheltuielile efectuate, pe baza cărora i s-au virat în cont 36.000 de lei. Din actele de la dosar a rezultat că, în realitate, evenimentele în cauză nu au avut loc, iar documentele justificative pe baza cărora CJCPCT Bihor a efectuat plăţile au atestat împrejurări nereale”, mai arată DNA.

Adrian Dume a fost prezentat marti, la Judecătoria Oradea, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Asociaţia dezminte

Ca reprezentant al Asociaţiei „Opera per Sempre”, universitarul orădean Florin Mariş Hinsu ne-a transmis că Asociaţia a organizat cele două evenimente la care se referă DNA.

„Asociaţia are o listă lungă cu evenimente şi anul acesta. Nu ştiu ce date au procurorii dar cu siguranţă s-au ţinut ambele acţiuni. Una dintre ele s-a numit «Izvorul lui Horea» iar pentru a doua trebuie să consult lista pentru a mi-o aminti”, ne-a declarat ieri Florin Mariş Hinsu.

Mai notăm că Asociaţia „Opera per Sempre” şi CJCPCT Bihor au început să deruleze activităţi comune încă din anul 2009, înainte ca Adrian Dume să preia funcţia de manager la CJCPCT Bihor.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor