Ajutor on-line pentru dependenti

De Alexandra Lăzureanu
Ajutor on-line pentru dependenti
Încă de anul trecut, Agenţia Naţională Antidrog a postat pe site-ul propriu, aplicaţia „Baza de date a instituţiilor de asistenţă în domeniul dependenţei”.

Astfel ecaestă aplicaţie poate fi găsită pe http://www.ana.gov.ro, în subpagina „tratament”. Utilizatorii aplicaţiei sunt instituţii sau specialişti care doresc să refere un caz sau să fie cunoscuţi ca furnizori de servicii, aparţinători ai consumatorilor de droguri sau alcool interesaţi de servicii de asistenţă pentru dependenţă sau consumatorii de droguri sau alcool în căutarea unui tratament. Furnizorii de servicii se înregistrează, printr-o procedură on-line foarte simplă, în mod gratuit şi voluntar. În aceste sens aceştia dispun de suportul Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, subunităţi ale ANA aflate în fiecare reşedinţă de judeţ, la nivelul întregii ţări. Pentru popularizarea acestei aplicaţii de utilitate publică, ANA îşi dă acordul pentru ca linkuri către aplicaţie să fie postate pe site-urile instituţiilor care îşi manifestă dorinţa în acest sens, printr-o simplă solicitare scrisă.

Asistenţă gratuită

Pe parcursul celor şase luni de la implementarea şi postarea aplicaţiei pe site-ul ANA, la nivel naţional, 60 de instituţii, din care două cu plată şi restul gratuite, s-au înscris în baza de date a instituţiilor de asistenţă în domeniul dependenţei, iar o organizaţie guvernamentală a solicitat şi a primit permisiunea de a posta pe site-ul propriu un link către aplicaţie. La nivel naţional, 4 instituţii asigură servicii de dezintoxicare, 7 oferă tratament psihiatric, 11 – tratament substitutiv, 42 – asistenţă psihologică, 39 – asistenţă socială, 43 – asigură servicii de tip reducerea riscurilor asociate consumului, 3 asigură servicii tip comunitate terapeutică, 1 – centru rezidenţial de asistenţă, 1 – centru de zi, 3 oferă asistenţă medicală în regim de spitalizare, 22 oferă asistenţă medicală ambulatorie, 9 asigură servicii tip centru de asistenţă integrată în adicţii, 34 oferă cursuri de formare a specialiştilor, 24 oferă cursuri de formare pentru beneficiari consumatori de droguri, 57 asigură servicii de prevenire a consumului, 21 facilitează grupuri de auto-suport. De asemenea, 52 de instituţii se adresează consumatorilor de droguri, 53 – consumatorilor de alcool, 56 asigură servicii atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar 47 asigură servicii minorilor. Agenţia Naţională Antidrog îşi exprimă convingerea că demersurile sale vin în întâmpinarea nevoilor de informare a utilizatorilor de internet în ceea ce priveşte posibilităţile de tratament adresat dependenţei de droguri sau alcool.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !