Angajatii, protejati impotriva caniculei

De Dan Birta
1Comentariu
Angajatii, protejati impotriva caniculei
Angajatorii trebuie să asigure protecţia persoanelor încadrate în muncă împotriva condiţiilor extreme.

Temperaturile din ultimele zile fac tot mai grea activitatea angajaţilor din anumite domenii. Angajatorii trebuie să ştie să ia măsurile care impun pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă aşa cum sunt prevăzute de OUG 99/2000. „În sensul prevederilor ordonanţei de urgenţă, în condiţii de caniculă, temperaturi ridicate extreme sunt considerate temperaturile de peste 37°C sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80”, precizează Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.

Măsuri

Astfel, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure mai multe măsuri minimale pentru angajaţi. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă este necesară reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, trebuie asigurată ventilaţia la locurile de muncă. De asemenea trebuie alternat efortul dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie asigurată câte 2-4 litri de apă minerală pe persoană pe schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, măsura de a reduce durata zilei de lucru ori eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 şi după ora 17:00”, a precizat Marius Rotar.

O altă măsură care poate fi luată de angajatopri este întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

„Aceste măsuri se adoptă şi în cazul în care angajatorul constată că, prin condiţiile pe care le asigură, nu poate menţine un randament corespunzător în muncă sau că acestea sunt insuficiente pentru prevenirea îmbolnăvirii salariaţilor”, subliniază inspectorul şef al ITM Bihor.

Pe de altă parte, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme , în conformitate cu prevederile OUG nr. 99/2000, se vor lua următoarele măsuri:asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Încălcarea prevederilor OUG nr. 99/2000 constituie contravenţie, se constată şi se sancţionează de către organele de control ale Inspecţiei Muncii cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

 

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor