Apa, dusuri sau reducerea zilei de lucru pe canicula

Apa, dusuri sau reducerea zilei de lucru pe canicula
Angajatorii sunt obligaţi să protejeze angajaţii de caniculă.Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor atrage atenţia societăţile comerciale că trebuie să ia o serie de măsuri împotriva caniculei.

Astfel, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmului activităţilor fizice. De asemenea trebuie asigurată ventilaţia la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Conform legii, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie asiguraţi câte 2-4 litri de apă minerală pe persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie dar şi asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz reducerea zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru până la ora 11,00 şi după ora 17,00 ori întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale”, a precizat Nicolae Hoduţ, inspectorul şef al ITM Bihor.

Condiţii

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme legea prevede ca angajatorul trebuie să asigurare examenul medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute dar şi asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate precum şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. „Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează de către organele de control ale inspecţie muncii cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni”, a concluzionat inspectorul şef al ITM Bihor.

S.Al.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !