Apa, problema tuturor

De Simona Albinaru
Controale la ape
Controale la ape
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri ajutată de sesizările cetăţenilor.

De la începutul anului şi până în prezent, inspectorii din cadrul ABA Crişuri au efectuat 280 de controale atât la agenţi economici, cât şi la autorităţi publice locale. Nu mai puţin de 12% din aceste inspecţii au avut loc ca urmare a unor sesizări venite din partea cetăţenilor. De cele mai multe ori, sesizările au făcut referire la modul de salubrizare de pe cursurilor de apă. În urma inspecţiilor efectuate, s-au aplicat 24 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 15.000 de lei.

Dintre controalele efectuate în aceasta perioadă, 31 de inspecţii au vizat exploatarea agregatelor minerale din albiile şi malurile cursurilor de apă, 4 inspecţii la iazuri de decantare miniere, 60 de inspecţii au vizat îndatoririle autorităţile publice locale, respectiv un număr de 185 de inspecţii au vizat alte situaţii prevăzute de lege.

Control

„Atât existenţa noastră, cât şi activităţile economice sunt total dependente de apă. În aceste condiţii avem obligaţia de a respecta apa şi de a ne implica conştient în protejarea acesteia. Numărul tot mai mare de sesizări, venite din partea cetăţenilor, arată că societatea a înţeles nevoia de implicare activă în ceea ce priveşte eliminarea surselor de poluare de pe cursurile de apă. De asemenea, a crescut şi numărul parteneriatelor de voluntariat pentru mediu, lucru care ne bucură”, a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.

Conform legii, neîntreţinerea corespunzătoare a malurilor sau a albiilor, de către cei cărora li s-a recunoscut un drept de folosinţă a apei sau de către deţinătorii de lucrări, este sancţionată cu amendă contravenţională, de la 10.000 de lei la 40.000 de lei.

Pentru a se asigura că folosinţele de apă funcţionează în condiţii legale, inspectorii din cadrul ABA Crişuri efectuează pe tot parcursul anului controale planificate, tematice, inopinate precum şi controale privind stadiul realizării măsurilor impuse prin verificările anterioare. Astfel, pentru anul 2013 inspectorii au prevăzute, în total, 636 de controale planificate la un număr de 508 obiective. La aceste controale planificate se vor adăuga şi cele survenite în urma sesizărilor.

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !