Arderea miriştilor, sancţionată

De Simona Albinaru
Arderea miriştilor, sancţionată
Conform Regulamentului UE nr. 1306/2013 şi normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, unul din standardele privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor, obligatoriu de a fi respectat de către agricultori este GAEC 6 – Menţinerea nivelului de materie organică în sol, inclusiv interdicţia de a incendia miriştile arabile.


Având în vedere aceste prevederi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Bihor informează fermierii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) că este interzis să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc.).

De asemenea, fermierii care utilizează pajişti permanente nu pot să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.

În situaţia în care beneficiarii plăţilor directe nu respectă prevederile GAEC 6, în orice moment în cursul anului calendaristic în cauză, acestora li se aplică o sancţiune administrativă. Sancţiunea administrativă se aplică prin reducerea plăţilor sau excluderea de la plată pentru plăţile care au fost acordate sau vor fi acordate beneficiarilor respectivi în baza cererilor de ajutor pe care aceştia le-au depus sau urmează să le depună în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea. Pentru calculul reducerilor şi excluderilor de la plată se va ţine cont de gravitatea, amploarea, persistenţa şi repetarea neconformităţii constatate precum şi de neglijenţa sau acţiunea deliberată a fermierilor.

Scoşi de la plată

„Între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost încheiat un Protocol de colaborare al cărui scop este creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită plăţi directe, a condiţiilor GAEC referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.

Conform acestui Protocol, reprezentanţii GNM şi IGSU de la nivel judeţean vor transmite, în termen de 24 ore, prin e-mail sau prin SMS, reprezentanţilor APIA la nivel judeţean, o informare în care sunt trecute date referitoare la locul, momentul în care s-a produs arderea, culturile/miriştile/pajiştile afectate şi, dacă este posibil, datele de identificare ale fermierului. Identificarea exactă a fermierului se face de către reprezentantul APIA prin deplasarea în teren, localizarea parcelelor arse cu ajutorul GPS şi verificarea în baza de date a APIA.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !