Colt de megalodon de 20 de milioane de ani

Colt de megalodon de 20 de milioane de ani
Monstrul marin a fost contemporan cu dinozaurii. Instructorul de scufundări de la Clubul Nautilus, Tamas Lunca se află în posesia unui colţ al celui mai mare răpitor marin care a trăit vreodată: Megalodon.

O bestie marină a cărui nume în greaca veche înseamnă tocmai dinte mare. Puţine fosile au rămas de pe urma sa – cea mai veche având aproximativ 20 de milioane de ani –, dar cele descoperite spun o poveste înfricoşătoare despre un prădător cu adevărat imens, care cutreiera nestingherit apele calde ale Oceanului Planetar. Orădeanul Tamas Lunca a reuşit să intre în posesia unui colţ de megalodon în una dintre expediţiile pe care le face alături de scafandrii săi.

Preţioasa dovadă a existenţei răpitorului stă în micul muzeu al Clubului Nautilus alături de o bucată de epavă cu un cui de bronz de câteva sute de ani, dar şi împreună cu un computer din generaţia celor folosite de celebrul Jean-Yves Cousteau. Preţiosul colţ a fost prezentat membrilor clubului cu prilejul inaugurării Centrului Zonal Scuba School International la Oradea, primul de acest fel din Ardeal. Un centru în care pe lângă echipamente, scafandrii pot afla şi informaţii despre cursurile de începători şi avansaţi, beneficiază de service pentru echipamente, dar şi de facilităţi.

Primele mărturii despre existenţa unui rechin ale cărui dimensiuni depăşeau chiar şi imaginaţia celui mai înflăcărat paleontolog, vin din epoca Renaşterii. Oamenii de ştiinţă ai vremii observaseră deja dinţii fosilizati ai Megalodonului. Doar că, pe atunci, învăţaţii credeau că aceştia sunt limbile pietrificate ale dragonilor şi balaurilor care împrăştiau groaza într-o Europa încă cufundată în timpuri întunecate. Confuzia referitoare la dinţii mega-rechinului a durat până în anul 1667, data la care naturalistul danez Nicolaus Steno i-a repus pe piedestalul binemeritat, decretând în lucrările sale că Ştiinţa s-a întâlnit cu cei mai mari dinţi fosili ai vreunui rechin. Cumplitele instrumente ale morţii erau extrem de asemănători ca forma, funcţie şi design cu dintii marelui rechin alb. Cu o singură – mare – excepţie, dacă dinţii celei mai mare femele de rechin alb, măsoara maximum 5-6 cm, dinţii fosili ai Megalodonului aveau o lungime de 16-20 cm. „Imaginaţivă că acest răpitor avea o deschidere a gurii de doi metri, deci dacă am fi făcut o «vizită» în gura lui nu şi-ar fi dat seama. Şi avea vor 17 tone”, a spus Tamas Lunca.

Veronica Bursaşiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !