Aşteptaţi să depună proiecte

De Simona Albinaru
Se doreşte sprijinirea pomiculturii
Se doreşte sprijinirea pomiculturii
Termenul limită de depunere pentru sesiunile de cereri de proiecte aferente submăsurii 4.1a este 30 octombrie.


Investiţiile în exploataţiile pomicole nu au avut priză la fermieri. Deşi mai sunt doar câteva zile până la încheiarea sesiunii de depuneri de cereri de proiecte doar două astfel de cereri au fost depuse la nivel naţional.

Dosarul Cererii de Finanţare cuprinde Cererea de Finanţare completată şi documentele ataşate (conform Listei Documentelor – partea E din Cererea de Finanţare), vor fi scanate şi depuse on-line. Pentru a depune cereri de finanţare on-line, solicitanţii care nu au cont pe siteul www.afir.info, vor trebui să îşi creeze cont de utilizator în cadrul acestui portal. Utilizatorii care au deja cont creat îl pot utiliza pentru încarcarea cererilor de finanţare în format electronic.

În cadrul submăsurii 4.1a, alocare aferentă perioadei 2014-2020 este de 282.344.256 de euro. Pentru 2015, alocarea se ridică la 70.586.064 de euro.

Obiective

Obiectivul acestei măsuri este să reabiliteze o suprafaţă de circa 35.000 ha de livezi dintr-un total de 170.000 ha, aflate în declin.

Speciile de pomi fructiferi eligibile pentru sprijin prin subprogramul tematic pomicol sunt la pomi fructiferi: măr, păr, gutui, prun, cires, vişin, cais, piersic, nectarin, nuc, migdal, alun, castan.

La arbuşti fructiferi: coacaz negru, coacaz roşu, coacaz alb, agris, zmeur de grzdină, afin de cultură, mur de grădină, mur cu ghimpi sau fără, măceş, soc negru, trandafir pentru petale, corn, cătina, scorusul negru (aronia) şi căpşun.

Calcularea punctajului pentru un proiect de finanţare va avea în vedere şi specia pomilor fructiferi, cel mai bine punctate fiind speciile piersic, nectarin, cais (10 puncte), arbuşti (8 puncte), cireş (6 puncte), măr (4 puncte).

Punctajul se va acorda proporţional în situaţia în care specia prioritară este majoritară din punct de vedere al dimensiunii economice (SO) în total dimensiune economică a plantaţiilor pomicole propuse prin proiect. De asemenea, punctajul proiectului de finanţare va fi stabilit şi în funcţie de sistemul de cultură: superintensiv şi/sau spaţii protejate (15 puncte), intensiv (10 puncte), ecologic (7 puncte).

Din punct de vedere al sprjinului nerambursabil acordat prin „Submăsura 4.1a – „Investiţii în exploataţii pomicole” acesta este: ferme mici 8.000-11.999 SO intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi 100.000 € pentru achiziţii simple.

Ferme medii 12.000- 250.000 SO. Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi: 200.000 € pentru investiţiile care presupun achizitii simple; 600.000 € în cazul investiţiilor în activitatea de producţie (utilaje, înfiinţare, reconversie etc.). 900.000 € pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat.

Pentru obţinere material de înmulţire şi material de plantare fructifer intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi: 600.000 € .0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !