Astra Asigurări a intrat în faliment

De Dan Birta
Reactualizat la:
3Comentarii
Astra Asigurări, în faliment
Astra Asigurări, în faliment
Asiguraţii care au poliţe la Astra Asigurări vor fi despăgubiţi de Fondul de Garantare a Asiguraţilor.


Astra Asigurări, societatea deţinută de cunoscutul om de afaceri Dan Adamescu, a intrat în faliment. Anunţul a fost făcut, joi, de preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, care spune că ASF va proteja interesele celor 1,8 milioane de clienţi ai Astra. Este cel mai mare faliment din domeniul asigurărilor din România, cu o pagubă de un miliard de lei. Consiliul ASF a analizat în ședința de joi situația Societății Asigurare-Reasigurare Astra SA pe baza unui raport înaintat de administratorul special KPMG Advisory privind stadiul planului de redresare financiară și opțiunile existente în urma eșuării procesului de majorare a capitalului social.

Potrivit concluziilor raportului, sunt întrunite toate cele trei condiții legale (conform art. 5, pct. 31 din Legea nr. 85/2014) care definesc starea de insolvență: incapacitatea vădită de plată a datoriilor exigibile cu disponibilitățile bănești; scăderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumătate din limita minimă prevăzută de reglementările legale în vigoare pentru fondul de siguranță; imposibilitatea restabilirii situației financiare a societății de asigurare-reasigurare în cadrul procedurii de redresare financiară.
La 30 iunie 2015, Astra înregistra o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de circa 871 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 și un necesar de capital de aproximativ 968 mil. lei.

Decizii ASF

În urma analizei și pe baza concluziilor raportului KPMG, Consiliul ASF a adoptat următoarele decizii: închiderea procedurii de redresare financiară a societății Astra; revocarea și încetarea atribuțiilor de administrator special ale KPMG Advisory; retragerea autorizației de funcționare a societății Astra; constatarea stării de insolvență a societății Astra și solicitarea intrării în procedura de faliment.

„Consiliul ASF a constatat că planul de redresare financiară nu și-a atins obiectivul central de evitare a intrării în procedura falimentului. Parametrii financiari au fost ținuți sub control pe parcursul implementării planului de redresare, societatea nu a mai avut pierderi la sfârșitul anului 2014, însă problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudențialitate – solvabilitatea, lichiditatea și capitalizarea – nu au putut fi readuși în marjele de conformitate în absența unei majorări de capital pe măsura necesarului determinat de auditori”, se spune în comunicatul ASF.

ASF pune eșuarea ultimei etape salvatoare de majorare a capitalului social al Astra, în ciuda interesului unor investitori cu reputație internațională, pe seama absenței colaborării din partea acționarilor principali.

Ce se întâmplă cu asiguraţii?

Conform mandatului statutar, principala preocupare a ASF în perioada următoare va fi protejarea intereselor clienților societății Astra, în strânsă cooperare cu Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), și menținerea stabilității sistemului de asigurări. FGA este, începând din 27.07.2015, persoană juridică de drept public și are drept misiune protejarea asiguraților în cazul în care o societate de asigurare intră în stare de insolvabilitate.

Pe baza evaluării mai multor scenarii, Consiliul ASF a constatat că Fondul are capacitatea de a acoperi potențialele cereri de despăgubire din partea asiguraților, în limita plafonului de 450.000 lei per asigurat, conform legislației în vigoare. Impactul despăgubirilor în cazul Astra Asigurări, calculat de ASF este de 700 de milioane de lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor are aproape un 1 miliard de lei, a declarat, miercuri, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

„În termen de 30 de zile, dosarele de despăgubire se transferă de la Astra la Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Asiguraţii au posibilitatea să denunţe poliţele. Atât timp cât asiguraţii nu denunţă poliţele, poliţa e valabilă. În consecinţă, despăgubirile funcţionează în baza poliţei existente”, a precizat Negriţoiu.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor