Atentie la antigel si lichidul de parbriz!

De Dan Birta
Schimbarea şi verificarea antigelului ar trebui făcute în service-uri
Schimbarea şi verificarea antigelului ar trebui făcute în service-uri
Apropierea sezonului rece creşte interesul conducătorilor auto pentru antigel şi lichid de parbriz.

Acest lucru i-a băgat în priză pe comisarii de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Astfel, în perioada 18-24.10.2012, aceştia au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea lichidului antigel şi a lichidului de spălare parbrize. Concluziile nu sunt prea îmbucurătoare. Conform rapoartelor de expertizare emise de CNIEP Larex, la 80% din totalul prelevărilor efectuate (două probe de lichid antigel şi trei probe de lichid de spălare a parbrizului), parametrii determinaţi nu corespund cu cei inscripţionaţi pe eticheta acestora.

La nivel naţional au fost controlaţi 645 operatori economici. 347 de operatori economici din cei controlaţi, reprezentând 53,79 %, au fost depistaţi cu abateri de la prevederile legale. Valoarea produselor cu abateri a fost de 269.221 lei.

În Bihor

Potrivit informaţiilor primite de la Traian Bejan, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, în judeţ au fost verificaţi 15 operatori economici. „Zece dintre aceştia aveau abateri la comercializarea lichidului antigel şi lichidului de spălare a parbrizului. Au fost aplicate sancţiuni în valoare de 35.000 de lei”, ne-a precizat Traian Bejan.

Abaterile produselor se refereau la lipsa declaraţiei de conformitate, la etichetare (inscripţionări incomplete, inscripţionări fără traducere). Într-un caz, un produs nu avea sistem de închidere cu siguranţă pentru copii. Valoarea produselor cu abateri se ridică la 6.624 de lei.

Reprezentanţii ANPC atrag atenţia asupra locului de unde sunt achiziţionate lichidul de spălare a parbrizului şi lichidul antigel.

„Este indicat ca şoferii să utilizeze lichidul antigel recomandat de producător sau unul echivalent tehnic, conform cărţii tehnice a autovehiculului. Procesul de schimbare a lichidului antigel ar trebui să fie făcut în service-uri, iar la achiziţionare să fie citită eticheta pentru a urmări şi respecta instrucţiunile de utilizare, atenţionările de evitare a anumitor pericole şi măsurile de precauţie speciale şi să le respecte”, conchide preşedintele ANPC, Bogdan Cristian Nica.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !