Atenție la roaming în localitățile de graniță!

De Dan Birta
Atenție la roaming în localitățile de graniță!
Nu mai puţin de 33 de localităţi din judeţul Bihor şi 512 la nivel naţional, din apropiarea graniţelor, au un risc potenţial de a intra în roaming involuntar pentru fiecare operator.


Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția utilizatorilor care au serviciul de roaming activat și se află în ţară, dar în apropiere de graniţă, că este posibil ca telefonul să se conecteze automat la o rețea din țara vecină și să folosească serviciile de comunicații la tarife de roaming, plătind şi pentru apelurile pe care le primesc (roaming involuntar). ANCOM a actualizat și a publicat lista localităților de graniță care au un risc potențial de intrare în roaming involuntar pentru fiecare operator.

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea județelor aflate la graniță există localități în care telefoanele pot intra în roaming involuntar, cele mai multe localități în care apare acest fenomen fiind situate în județele: Satu Mare (63 de localități, pe granița cu Ucraina și Ungaria), Botoșani (44 de localități, pe granița cu Ucraina și Republica Moldova), Iași (42 de localități, pe granița cu Republica Moldova), Timiș (39 de localități, pe granița cu Serbia și Ungaria) și Bihor (33 de localități, pe granița cu Ungaria).

În Bihor

Pe lista localităţilor bihorene se regăsesc Oradea, Curtuişeni, Valea lui Mihai, Şimian, Voivozi, Şilindru, Săcuieni, Diosig, Mihai Bravu, Tămăşeu, Nuved, Parhida, Satu Nou, Biharea, Santăul Mic, Santăul Mare, Borş, Sântion, Sântandrei, Tărian , Girişu de Criş, Toboliu, Cheresig, Roit, Sânicolaul Român, Berechiu, Cefa, Inand, Mădăras, Salonta, Ciumeghiu, Avram Iancu şi Ant.

Pe baza măsurătorilor efectuate, Autoritatea a identificat localități cu risc de roaming involuntar, în care echipamentul mobil se poate conecta temporar la rețeaua unui operator străin în funcție de deplasarea utilizatorului, dar și localități cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la rețeaua unui operator străin pe toată suprafața localității respective.

Roamingul involuntar în localitățile de graniță de pe teritoriul României poate apărea numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a rețelei, caz în care echipamentul se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Fiind vorba de localități aflate la graniță, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la rețeaua unui operator din țara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

ANCOM le amintește utilizatorilor care accesează servicii de date de pe telefonul mobil sau tabletă că pot evitata accesarea involuntară a serviciilor de date în roaming configurând setările corespunzătoare pe telefonul ori tableta utilizată atunci când călătoresc în localitățile identificate de Autoritate ca având risc potențial de intrare în roaming involuntar.

„Utilizatorii pot evita costurile suplimentare nedorite dacă: selectează manual rețeaua operatorului, solicită operatorilor activarea serviciului de roaming numai la cerere şi verifică rețeaua în care se află telefonul, înainte de a utiliza aparatul”, precizează ANCOM.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !