Balc, 800 de ani de atestare

De Veronica Bursaşiu
1Comentariu
Dezvelirea plăcii care atestă că Balcul are o istorie de 800 de ani Foto: csekeattila
Dezvelirea plăcii care atestă că Balcul are o istorie de 800 de ani Foto: csekeattila
Localitatea Balc a sărbătorit, la finele săptămânii trecute, 800 de ani de la atestare.

Localitatea este menţionată pentru prima dată în documente în anul 1213. Locuitorii comunei sunt în proporţie de 80% de naţionalitate maghiară, română şi rromi. Localitarea are 1333 de suflete. Comuna este cunoscută mai ales prin Castelul Balc ridicat în 1484, dar şi prin parcul de vânătoare şi fosta cabană a lui Nicolae Ceauşescu. De asemenea, parcul dendrologic din jurul castelului pe o suprafaţă de 7 ha, este ocrotit de lege datorită speciilor foarte rare de arbori şi arbuşti, 763 de specii de răşinoase şi 1108 specii de foioase. În jurul anilor 1970 se descoperă aici apă termală sărată, în 1981 deschizându-se ştrandul termal.

Duminică, sărbătoarea a început la Biserica reformată, unde preotul Jonas Sandor a vorbit despre importanţa evenimentului. Monografia Balcului a fost prezentată de profesoara Seres Elisabeta, după care a luat cuvţntul deputatul Cseke Attila: „800 de ani de existenţă înseamnă că pe aceste meleaguri au trăit aproximativ 30 de generaţii.Au trăit zile bune sau mai puţin bune, dar şi-au înfăptuit idealul: dezvoltarea acestei aşezări. Au construit biserici, şcoli, şi-au realizat visele, au crescut eroi.Istoria Balcului este o parte a istoriei naţiunii maghiare din această parte a pământului ”. a urmat apoi o ceremonie în faţa bisericii, pe locul unde se consideră că a fost construită prima casă din Balc. Acolo, în apropierea unei fântâni a fost dezvelită o placă, realizată la comanda Primăriei Balc, pe care scrie că Balcul are o istorie de 800 de ani. Placa memorială a fost dezvelită de către primarul Arsenie Maroşan şi de către viceprimarul Raroczi Mihaly. Alături de şeful Primăriei Balc, despre importanţa momentului a vorbit şi deputatul Szabo Odon, prezenzt la eveniment. Chiar dacă nu şi-a făcut un bilanţ al activităţii, primarul Arsenie Marolan a spus că „Cea ce s-a construit şi ceea ce se construieşte în Balc nu e numai pentru noi, ci şi pentru urmaşii noştri ”.

 

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor